Nieuws

Boeiend symposium 'Participatie jij & ik' van Ons Tweede Thuis

20 november 2014

Jij & ik: respect en acceptatie, luisteren naar elkaar, elkaar aanspreken en belangstelling tonen. Eigenlijk is dat de basis voor de relatie jij & ik, ook in de zorg. Dat kwam naar voren in de toespraken van prof. dr. Heleen Dupuis en prof. dr. Petri Embregts op het symposium Participatie Jij & Ik van Ons Tweede Thuis op 19 november. Het symposium was bedoeld voor burgemeesters, wethouders en bestuurders van collega-organisaties.

Dupuis, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, vindt participatie een goede ontwikkeling. “Maar besef wel dat er ook groepen mensen met een beperking zijn die veel zorg nodig hebben en houden. Bovendien hebben mensen als ze in de wijk wonen en meedoen, niet minder zorg nodig maar andere zorg”, aldus Dupuis. “We werken voor een bijzondere groep. Die bijzonderheid wordt te veel weggeredeneerd. Mensen met een beperking hebben natuurlijk dezelfde rechten en plichten als anderen maar ze hebben meer rechten: ze hebben recht op zorg.” 

Volgens Embregts, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg is het goed dat  netwerken steeds belangrijker worden, maar het netwerk van mensen met een beperking is vaak klein. Uit haar onderzoek blijkt dat professionals erg belangrijk zijn voor mensen met een beperking, ook als zij al jaren zelfstandig wonen. Het netwerk bestaat uit familie, vrienden en voor een kwart uit professionals. “Die”, aldus Embregts, “ook heel belangrijk zijn als affectieve relatie voor mensen met een beperking. Het blijkt verder dat wat mensen met een beperking willen en wat professionals willen goed bij elkaar past.” Enerzijds hebben mensen met een beperking behoefte aan interesse, complimenten, luisteren, acceptatie en respect en anderzijds willen professionals van betekenis zijn en een luisterend oor bieden. Beide groepen zijn van belang voor elkaar. Jij & ik dus, waarbij de positie van de jij en de ik kunnen wisselen.  Embregts pleitte ervoor professionals vooral de kans en vaardigheden te geven om het netwerk van mensen met een beperking te versterken. Zodat zij, met hulp van hun netwerk, zoveel mogelijk kunnen participeren. 

Deze pagina is een onderdeel van: