Nieuws

Tom is zijn angst voor voeding kwijt en eet nu een stuk gezonder

12 april 2016

Gebakken aardappelen, witbrood zonder korst en kibbeling. Voornamelijk vet eten, geel of wit van kleur. Dat waren de enige dingen die Tom (12) durfde te eten. Hij heeft een verstandelijke beperking en autisme en was als kind al extreem bang voor alle soorten voeding. Om hem van die angst af te helpen en hem gezond te leren eten, riepen zijn ouders de hulp van behandelcentrum SeysCentra in. Met succes: inmiddels lust Tom vrijwel alles, heeft hij veel meer energie en is hij bovendien een stuk opener geworden.

Als jong kind at Tom al heel selectief. Friet en witbrood wilde hij wel eten, maar groenten,  fruit en vlees raakte hij niet aan. Hij dronk alleen maar de blauwe Dubbel Friss. Zijn ouders deden er alles aan om hem aan een normaal voedingspatroon te helpen, maar niets werkte. “Toen kwamen ze bij ons terecht”, vertelt Jessie de Kort, orthopedagoog bij SeysCentra. “Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met voedselweigering. We werken met multidisciplinaire eetteams, waar een groot aantal specialisten bij is betrokken. Onze kracht is dat we systematisch werken en onze aanpak altijd afstemmen op het kind.”

Belonen werkte niet

Tom startte in de dagbehandeling van SeysCentra. “We begonnen met het aanpassen van zijn voedingsschema en probeerden hem steeds een nieuw gezond product te laten proeven”, zegt Jessie. “We probeerden ook om zijn eetlust te stimuleren. Maar we kwamen erachter dat Tom’s angst voor voeding echt extreem groot was. We probeerden hem te belonen voor goed gedrag – dan mocht hij filmpjes kijken op zijn laptop – , maar zelfs dat was niet voldoende om hem te leren eten. Tom was doodsbang. Hij weigerde ook om nieuwe dingen te proberen, omdat hij wist dat hij ’s avonds thuis weer gebakken aardappelen zou krijgen, die hij wel lekker vond. Hij maakte de keuze om dan overdag maar niet te eten.”

24-uurszorg

Dagbehandeling bleek niet voldoende te helpen. In nauw overleg met zijn ouders werd Tom in de 24-uurszorg geplaatst. Zijn behandelteam had volledige controle over Tom’s eetpatroon nodig. Tegelijk met de 24-uurzorg begon Tom met angstmedicatie, om hem van zijn ergste angst te verlossen. De specialisten van SeysCentra leerden Tom vervolgens stap voor stap om eten te accepteren. “We begonnen met het proeven van water”, zegt Jessie. “Vervolgens voegden we daar smaken aan toe. We zijn ook even gestopt met het leren eten van vaste voeding en teruggegaan naar dikke vloeibare voeding. Zo kreeg Tom de smaak te pakken en at hij elke dag iets nieuws. We gebruikten foto’s en pictogrammen om Tom alles uit te leggen. Zijn ouders waren hier nauw bij betrokken, zodat zij ook leerden hoe ze Tom kunnen helpen.”

Een heel ander kind

De aanpak heeft gewerkt: inmiddels eet Tom alles en is zijn behandeling bij SeysCentra afgerond. “Vroeger konden we nooit uit eten”, vertelt zijn vader Fred. “Inmiddels zijn we al twee keer naar een wokrestaurant geweest. Loempiaatjes, kroepoek, vlees, vis, paprika…Tom geniet er echt van. Hij eet voor zijn doen heel gezond, heeft een prima gewicht en veel meer energie. Het is een heel ander kind.” Jessie: “Toen Tom bij ons kwam, wilde hij op de groep vooral filmpjes kijken. In de loop van de behandeling werd hij steeds opener, ook naar de andere kinderen toe, en groeide zijn zelfvertrouwen. Ik vond het mooi om te zien hoe hij steeds zijn grenzen over durfde te gaan, hoe spannend hij de behandeling ook vond.”

Het geschreven portret in een PDF-bestand vindt u in de bijlage.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: