twitter
 
 
 
VGN: 19 mei 2017 13:50

Drie vakbonden stappen uit overleg CAO Gehandicaptenzorg

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is zeer teleurgesteld dat tijdens het overleg over de CAO Gehandicaptenzorg drie van de vier vakbonden van de onderhandelingstafel zijn weggelopen. FNV Zorg en Welzijn, FBZ en NU ’91 wilden hun gezamenlijke voorstel niet bespreken in aanwezigheid van CNV Zorg en Welzijn, die een eigen voorstel heeft ingediend. De VGN heeft een grote voorkeur voor een CAO met alle bonden en wil daarom niet ingaan op deze onbegrijpelijke eis. 

Link naar artikelDecoratieve afbeelding

Dinsdag 23 mei stond al een vervolgoverleg gepland. De VGN hoopt dat alle vier de partijen dan weer aan tafel zitten. De VGN wil graag een goede CAO afsluiten voor de medewerkers in de gehandicaptenzorg, zodat zij op een goede manier passende ondersteuning en begeleiding kunnen geven aan mensen met een beperking.

Lees meer over: cao gehandicaptenzorg

Reacties

Wordt het niet eens een keer tijd dat de vakbonden eens minder een grote broek aantrekken en in elk geval niet steeds weglopen. Percentage leden in verhouding met personeel in de zorg is kleiner. En dit biedt geen soelaas. Blij dat de cnv er nog wel is. Zij tonen aan er voor de leden en niet leden te zijn. MISSCHIEN CAO afspreken met OR en goede adviseurs.

Wat kinderlijk om weg te lopen. Een teken dat de vakbonden echt uit de prehistorie zijn. Komen op voor hun eigen zakken en als springplank voor hoger op. Weglopen en weer geen cao..... man man man.

Dit vermeld de site van nu 91 Cao onderhandelingen vertraagd Vrijdag 19 mei ging NU’91 met de andere vakbonden en werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aan tafel met de intentie om met alle partijen tot een akkoord te komen voor een nieuwe cao gehandicaptenzorg (GHZ). Alles wees daar ook op, totdat één van de partijen (CNV) een drastische koerswijziging in wilde zetten. Het betreft de decentralisatie van de arbeidsvoorwaarden. “Wij staan open voor een vernieuwing in de cao, maar de snelheid waarmee en de mate waarin zij deze decentralisatie willen invoeren, zijn volgens NU’91 schadelijk voor de sector. En daarmee onaanvaardbaar voor NU’91 en onze leden”; aldus Jacqueline den Engelsman onderhandelaar NU’91. Namens NU’91 leden zetten wij in op een cao GHZ met daarin afspraken over onder andere salaris, ORT, werktijden, werkdruk en vergoedingen. Een cao met afspraken die problemen oplossen; bijvoorbeeld met betrekking tot duurzame inzetbaarheid. NU’91, FBZ en FNV zorg & welzijn hebben de VGN uitgenodigd om vandaag alsnog met ons verder te onderhandelen voor een nieuwe cao GHZ. Daartoe hebben wij een tegenvoorstel gedaan dat dezelfde thema’s bevat als door de VGN verwoord in haar voorstel. Wij wachten op een reactie van VGN. En wie spreekt er nu de waarheid?? Wordt tijd dat de zogenaamde leiders/vertegenwoordigers van de bevolking, in dit geval de medewerkers in de zorg eens voorbij hun eigen ego kijken en als volwassenen tot een akkoord komen.

Even voor de duidelijkheid; de zin wij wachten op een reactie van VGN is de laatste in het stukje geschreven door Nu 91. Die daar onder zijn van mij persoonlijk..

Waarom gaan drie bonden verder met afspraken die eerst 4 bonden maakte. Waar alle bonden ja tegen zeggen. Maar ineens komt het cnv uit het niets met eigen voorstellen waar de tweede onderhandelaar niks van weet. Wat is dat voor een poppenkast. We moeten met ze alle kijken wat de zorg wil en dat is duidelijk, de voorstellen van de FNV,nu91 en FBZ . Als de eigen achterban bestaat uit bestuurders van het cnv is dat triest, als kaderleden het er niet mee eens zijn. Aub vgn nodig de drie bonden uit en sluit een cao af. Voor alle mensen in de GHz. En laten we groeien naar vernieuwing

Ik mis in de berichtgevingen de inhoud waar beide plannen over gaan. Dan pas kan ik oordelen of weglopen van de onderhandeling de juiste stap was. Uiteindelijk willen alle werker in de zorg, zowel niet leden en leden van de bonden een goede CAO met fatsoenlijke salarissen, goede werk-gerelateerde regelingen en pensioenvoorzieningen. Daar hebben we allen als werkers in de zorg baat bij.

3 bonden lopen weg, Bijzonder als ze met zijn 4en een gezamenlijk bod hebben.Lijkt me logischer dat CNV de bonden een streek hebben geleverd ( en niet voor de eerste keer). Uit de reactie lees ik dat VGN CNV in de rug dekt. Van je vrienden moet je het hebben. Kan het zijn van VGN met de overige bonden niet verder wil onderhandelen?????

Reactie toevoegen

 

Beveiligingsvraag:

Wat is het vierde woord in deze zin? *

* Verplicht veld