Nieuws

Gezocht: de meest toegankelijke gemeente van Nederland

28 september 2017

Femke Halsema, Esther Vergeer en Gerard de Nooij gaven vandaag het startsein voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018. Zij roepen iedereen op om te beoordelen in hoeverre hun gemeente toegankelijk is voor mensen met een beperking via www.mtg2018.nl.

De aftrap van de verkiezing vond plaats in Madurodam. Voor de gelegenheid werd de miniatuurstad van het Haagse themapark toegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap. De Alkmaarse kaasmarkt werd voorzien van een blindengeleidepad en een Amsterdams grachtenpand van een rolstoellift. ‘Een mooie stap op weg naar een toegankelijk Nederland’, aldus Femke Halsema, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

'Gehandicapten ervaren nog te veel belemmeringen om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving', vertelt Halsema. 'Stations zijn bijvoorbeeld vaak beperkt toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. En als je in een rolstoel zit kun je niet zomaar spontaan met de trein.'

Esther Vergeer, chef du mission voor de Paralympische Winterspelen, heeft ook voorbeelden te over. 'Als ik geld wil pinnen bij een pinautomaat kunnen mensen achter mij in de rij makkelijk meegluren, omdat de toetsen hoger zijn dan mijn rolstoel’, vertelt Vergeer.

De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. ‘Met de verkiezing willen we gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking’, vertelt Gerard de Nooij, directeur van Ongehinderd.

Mensen worden opgeroepen om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst op www.mtg2018.nl. Ze maken kans op een toegankelijk dagje uit. Beoordelen kan tot en met donderdag 30 november. Aan de hand van een aantal stellingen ontstaat een ranglijst. De stellingen hebben onder andere betrekking op de toegankelijkheid van het stadhuis, openbaar vervoer, sportaccommodaties en de begrijpelijkheid van brieven die de gemeente haar burgers stuurt. De vijf meest toegankelijke gemeenten van deze ranglijst worden onderworpen aan een verdiepend onderzoek. De focus komt dan te liggen op de toegankelijkheid van het vinden van werk, een geschikte woning, het volgen van een opleiding en het kunnen meedoen aan vrije tijdsactiviteiten. Enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen wordt de winnende gemeente bekend gemaakt.

Deze pagina is een onderdeel van: