Achtergrond

Mirella van Markus

29 oktober 2013

Presentator en programmamaker Mirella van Markus (36) kiest altijd voor betrokkenheid. Zowel maatschappelijk als persoonlijk.

Sinds een jaar is ze bestuurslid van COC Nederland. Ze maakt zich sterk voor mensen met een beperking die homoseksuele gevoelens hebben. Mirella wil vooroordelen wegnemen, mensen verbinden. ‘Ik kon van jongs af aan niet tegen uitsluiting’, vertelt ze. ‘Terwijl mijn seksuele geaardheid toen nog niet duidelijk was. Ik kwam altijd op voor de nerds in de klas. Als kind noemden ze me wel een allemansvriend.’ Het COC heeft in verschillende steden cafés en sociëteiten waar LHBT’ers (Lesbisch, Homo-, Bi-, Transseksueel) met een beperking elkaar kunnen ontmoeten. De missie van Mirella als bestuurslid is om ook verzorgingshuizen waar LHBT’ers met een beperking wonen LHBT-vriendelijk te maken. Met een speciale tolerantiescan, kunnen instellingen in aanmerking komen voor het keurmerk de Roze Loper.  Mirella: ‘Mijn vader is ondernemer. Zelf dingen doen en regelen heb ik van hem. Mijn moeder heeft altijd oog gehad voor de zwakkeren in de samenleving. Die gevoeligheid heb ik van haar. Zij is mijn grote voorbeeld. Thuis mochten we nooit roddelen of oordelen. Contact hebben met mensen is de kern van wat ik doe. Een kijkje krijgen in de verschillende levens van mensen. Je leeft op een zijspoortje een poosje met ze mee. Het maakt mijn leven veel breder. Het dominante beeld in de media is behoorlijk zwart-wit, maar de werkelijkheid is genuanceerder. Televisie is wel een fantastisch podium.
Alles wat ik doe moet zinvol zijn. Ik doe erg hard mijn best. Soms te hard, ik zou wat meer op mezelf moeten vertrouwen. Aan de andere kant brengt die onzekere, of liever gezegd niet vanzelfsprekende, houding mij steeds weer verder, en dichterbij wat ik wil en wat er voor mij echt toe doet.’

Www.rozezorg.nl