Begeleiderscongres Juridische kennis: zo zit het!

09:30
15:30
Het Hart, Apeldoornseweg 80, Wekerom
wetdba

Als je in de zorg werkt, heb je met veel wetten en regels te maken. Deze juridische kaders zijn er als hulp en bescherming voor jou als professional maar ook voor cliënten. In jouw werk als begeleider heb je hier elke dag mee te maken. Maar wat mag je nou wel en wat niet? Weet jij wat de juridische kaders zijn en wat doe je als je twijfelt over wat het juiste is om te doen?

Congres Zo zit het!

Juridische kennis voor begeleiders, het is een onderwerp dat leeft! Maar uit de dagelijkse praktijk blijkt dat nog niet overal voldoende kennis is over cliëntenrechten. Daarom organiseren het Kennisplein Gehandicaptensector, ’s Heeren Loo en de VGN een congres speciaal voor begeleiders. De thema’s beroepsgeheim en vertegenwoordiging staan centraal.

Programma

Zo zit het! wordt een congres met een interactief programma, workshops en veel ruimte voor onderlinge uitwisseling over juridische dilemma’s. Wat denk je bijvoorbeeld van:

  • Crash courses beroepsgeheim en vertegenwoordiging
  • Workshop juridisch loket: voor al jouw vragen over beroepsgeheim en vertegenwoordiging. Wie mag het cliëntdossier inzien, mag je cliëntgegevens mailen en hoe moet je omgaan met vragen van de politie over een cliënt? De juristen denken met je mee!
  • Workshop van aanvraag tot zitting mentorschap: samen bespreken we de procedure ‘aanvraag mentorschap’ en brengen deze ook in de praktijk! Hoe ga je met een cliënt in gesprek over vertegenwoordiging, hoe werkt het invullen van het aanvraagformulier en hoe verloopt de zitting?
  • Workshop raad op maat: de RaadMaatjes (een acteurs duo) kijken naar de praktijk van het recht op vertegenwoordiging. Wie beslist? De cliënt of zijn vertegenwoordiger en wie bepaalt dat? Aan de hand van praktijksituaties en de eigen casuïstiek van de deelnemers gaan we in gesprek over het recht op vertegenwoordiging.
  • Workshop familiefabels: van monoloog naar dialoog. Een interactieve workshop waarin een aantal familietypetjes en misverstanden (zoals: ‘als de familie een fout maakt is de zorgorganisatie aansprakelijk’) tot leven worden gebracht. Verkeerde beelden over verwanten staan participatie vaak in de weg. Tussen de monologen door vindt hierover het gesprek plaats met de deelnemers en worden handvatten geboden voor het gelijkwaardig samenwerken met familie en naasten.

Aanmelden

  • Datum: 5 november 2019
  • Tijd: van 09.30 tot 15.30 uur
  • Kosten: gratis
  • Locatie: Het Hart in Wekerom
  • Het maximale aantal deelnemers is inmiddels bereikt.

Meer weten?

Wil je alvast meer weten over cliëntenrechten en de thema’s vertegenwoordig en beroepsgeheim. Het Kennisplein Gehandicaptensector heeft informatie voor begeleiders gebundeld in een online kennisdossier.

Vragen?

Heb je vragen over het congres of over de aanmelding? Stel ze via secretariaat@vgn.nl.

Het maximale aantal deelnemers is inmiddels bereikt.

Deze pagina is een onderdeel van: