Naar hoofdmenuNaar hoofdinhoud

HomeThema'sKwaliteitGovernance

Handboek Compliance

De VGN heeft een handboek 'Compliance' gepubliceerd. In dit handboek krijgen organisaties in de gehandicaptenzorg handvatten aangereikt om de dagelijkse gang van zaken binnen de instelling in overeenstemming te brengen en te houden met de eisen in wet- en regelgeving. En natuurlijk ook met de eigen missie en daaruit voortvloeiende interne regels, zoals gedragscodes en richtlijnen van de instelling.

afbeeldingen

Afbeelding 1 van 1
Gedeelte van omslag handboek 'Compliance'.

Organisaties in de gehandicaptenzorg hebben te maken met ontzettend veel wet- en regelgeving. De regels zijn vaak complex, niet altijd even helder en de samenhang tussen de regels is regelmatig moeilijk te ontdekken. Zonder er erg in te hebben, is de kans reëel dat organisaties regels overtreden. Met alle consequenties van dien. Dat moeten we voorkomen.

De VGN heeft VanDoorne advocaten gevraagd een handboek 'Compliance' op te stellen. Het belang van compliance is het beheersen van risico’s op overtreding van toepasselijke regels van welke aard ook om de bedrijfsvoering en continuïteit van de instelling niet in gevaar te brengen.

Met het handboek richt de VGN zich in eerste instantie op de onderwerpen cliëntveiligheid en mededinging. Afhankelijk van de behoefte van de VGN-leden voegen we nieuwe onderwerpen aan het handboek toe (bijvoorbeeld privacy, ICT of vastgoed).

Het handboek is bestemd voor alle medewerkers binnen de organisatie die zijn betrokken bij het uitvoeren van taken op het gebied van compliance. Bijvoorbeeld bestuurders,  compliance officers, bestuurssecretarissen, kwaliteitsfunctionarissen en management.

Icon TwitterLinkedIn IconIcon FacebookIcon Mail

Lees meer over

compliance