Naar hoofdmenuNaar hoofdinhoud

HomeThema'sJeugdJeugdhulp

Elk stapje vooruit is een overwinning voor Esila

Een poppetje om te zien. Een vredig, kwetsbaar kindje, maar met een duidelijke eigen wil. Esila (3) speelt graag met haar speelgoed en verkeert vaak in haar eigen wereld. Contact maken vindt ze moeilijk: ze heeft autisme en een ontwikkelingsachterstand. Maar sinds ze vier dagen per week naar een kinderdienstencentrum van Ipse de Bruggen gaat, boekt ze vooruitgang. Ze eet zelf een boterham, maakt meer contact en zet zelfs stapjes. Haar ouders hebben eindelijk een plek gevonden waar Esila zich kan ontwikkelen.

afbeeldingen

Afbeelding 1 van 2
Esila
Esila (3) krijgt vroegbehandeling bij een KDC

Eerst oogcontact maken
Esila loopt nog niet zelfstandig, maar inmiddels zet ze wel stapjes achter haar poppenwagen. Ook maakt ze meer contact. “Daar werken we heel bewust aan”, vertelt Irma. “Ze glijdt bijvoorbeeld graag van een schuine plank af. Maar ze mag pas glijden als ze ons even heeft aangekeken. We knijpen pas weer in de clownsneus met een piepje als ze oogcontact heeft gemaakt. Het lukt niet altijd, maar zo proberen we steeds een ingang bij haar te vinden. Ons specialisme is het gedetailleerd kijken naar mogelijke ontwikkelingsstapjes. Vanuit de verschillende disciplines wordt naar elk kind gekeken en op basis daarvan maken we een plan op maat, met concrete doelen. Onze communicatie is afgestemd op wat het kind nodig heeft, we hebben een heldere structuur en vaste routines voor activiteiten. Dat zorgt voor een veilig gevoel. Ook besteden we veel aandacht aan het prikkelen van de zintuigen.” 

 Het totaalplaatje
Aynur is blij met het KDC. “De begeleiders doen hun werk met liefde”, zegt ze. “Dat voelt Esila ook, ze is daar op haar gemak. Bovendien zien we resultaat: ze wil nu op schoot zitten, vrij staan gaat steeds beter, ze eet zelf met een vork. Bovendien kijkt het KDC naar het totaalplaatje: naar het fysieke, het psychische én naar het gezin. Ze betrekken mij overal bij en zien het als het niet goed met mij gaat. Esila heeft periodes dat ze heel slecht slaapt. Een tijd geleden sliep ik maar twee uur per nacht en werkte ik fulltime. Irma zag dat ik uitgeput was en gaf dat aan bij het Centrum van Autisme. Zij zijn het gesprek met me aangegaan en daarna ben ik een dag minder gaan werken. Dat geeft rust.”

Sterker
Aynur: “Doordat ik nauw betrokken word bij Esila’s ontwikkeling, sta ik sterker in mijn schoenen. Ik probeer thuis op dezelfde manier met haar om te gaan als ze op het KDC doen. Dat versterkt elkaar. Ik hoop dat Esila uiteindelijk zelfredzaam wordt. Of het gaat lukken weet ik niet, maar ze ontwikkelt zich in elk geval. Al gaat het langzaam, ze gaat wel vooruit.” 

Wilt u zien hoe Esila vooruitgang boekt? Bekijk hier het filmpje van Esila.

Het geschreven portret in een PDF-bestand vindt u in de bijlage.

Bekijk ook de andere portretten in de serie:
- de 18-jarige Jordy (Orthopedagogisch Behandelcentrum)
- de 4-jarige Esmee (Schoolvoorbereiding)
-de 11 jarige Senna (praktische pedagogische gezinsbegeleiding)

Icon TwitterLinkedIn IconIcon FacebookIcon Mail