Nieuws

BGZJ deelt ambities minister: 'Nu aan de slag'

16 april 2018

De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) onderschrijven in grote lijnen de ambities van minister De Jonge (VWS). De minister presenteerde vandaag zijn plannen in het programma Zorg voor Jeugd. De BGZJ, het samenwerkingsverband van Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, VGN en VOBC, gaat nu graag snel aan de slag samen met alle andere partijen. Tegelijkertijd zullen de branches de minister en gemeenten constructief kritisch volgen bij de uitvoering van de aangekondigde maatregelen. 

samenwerken

De minister wil in zijn programma onder meer dat kinderen die in hun ontwikkeling worden bedreigd eerder en effectiever worden beschermd. Daarnaast wil hij pleegzorg standaard beschikbaar maken voor kinderen tot 21 jaar en wil hij dat elke jongere in de jeugdzorg een toekomstplan maakt. De BGZJ was betrokken bij de totstandkoming van het programma. Voorzitter Frank Bluiminck: “Niet al onze wensen zijn overgenomen, maar in grote lijnen omarmen we dit programma.” De BGZJ wil nu snel aan de slag met de uitvoering. Bluiminck: “De tussenevaluatie van de Jeugdwet liet zien dat er nog het nodige moet gebeuren om elk kind en elk gezin de hulp te bieden die het nodig heeft. Die urgentie ziet de minister gelukkig ook. Dus nu kunnen en moeten we echt stappen gaan zetten.”

Kritisch volgen

De branches zijn partners in het verwezenlijken van de ambities, maar zullen Rijk en gemeenten ook kritisch volgen bij de uitvoering van de aangekondigde maatregelen. Dan gaat het onder meer om het verbeteren van de toegang naar jeugdhulp, het vergemakkelijken van de overgang naar volwassenheid voor jongeren in de jeugdhulp, het verbinden van zorg en onderwijs en het op orde brengen van de randvoorwaarden zoals het verminderen van de administratieve lasten.

Klik hier om naar het Actieprogramma Zorg voor jeugd te gaan. 

Maartje
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maartje van der Rijt

Deze pagina is een onderdeel van: