Achtergrond

Liever lui dan gezond!

27 november 2018

We gebruiken steeds meer tools voor ons gemak. Denk aan de afstandsbediening, zodat je niet meer hoeft op te staan van de bank. Apps op je mobiel of tablet, zodat je alles vanuit je luie stoel kunt regelen. Ook online shoppen is ingeburgerd, zodat je het huis ook niet meer uit hoeft. Dit draagt bij aan een inactieve leefstijl, terwijl we allemaal weten dat bewegen gezond is.

Vrouw achter laptop met iphone in haar hand

Tien jaar geleden gaven Erik Scherder en ik al vele presentaties met als boodschap dat bewegen goed is voor iedereen. Sinds 2013 bereikt Erik een groot publiek door op tv zijn heldere boodschap ‘beweeg!’ te verkondigen. Vanuit mijn achtergrond als bewegingswetenschapper probeer ik mensen te motiveren, barrières weg te nemen en hulpmiddelen aan te reiken om een actieve leefstijl aan te nemen, maar dat kan niet op tegen alle ‘gemaksinnovaties’.

Vroeger moest je wel actief zijn om te overleven. Men ging op jacht, bouwde zelf een vuurtje en waste kleding met de hand. Tegenwoordig kunnen we bijna alles vanuit huis en zelfs vanaf de bank doen. Mogelijk hebben we in 2030 allemaal een robot die onze beweging in huis ook nog eens reduceert. De robot wordt onze thuisober, zodat we lekker kunnen blijven zitten met een koud biertje dat ons wordt aangereikt. Veel en langdurig zitten is echter funest voor het menselijk lichaam, het brein en onze gezondheid. Gemak dient de mens, maar blijkbaar niet zijn gezondheid.

Onze jeugd zit tegenwoordig urenlang per dag, speelt weinig buiten en wordt vaak met de auto voor school afgezet. Maar 55,5 procent van de basisscholieren en 31 procent van de tieners tussen twaalf en zeventien jaar voldeed volgens het RIVM in 2016 aan de beweegrichtlijn. En dat, terwijl het juist voor jongeren extra belangrijk is om te bewegen.

Dit gaat ook op voor onze jongeren met een verstandelijke beperking. Ze zijn fysiek en mentaal al kwetsbaarder, maar door te veel stil te zitten neemt hun motorische vaardigheid af, overgewicht toe en ontwikkelen ze hun cognitieve vaardigheden minder goed.

Hoe krijgen we ze van de bank? Volgens mij moeten we zoeken naar een fysieke activiteit waaraan zij plezier beleven! Plezier is de beste motivator. Apps zoals ‘uniek sporten’ en ‘gecoaching’ kunnen hierbij helpen!

Karin Volkers Blogger

Deze pagina is een onderdeel van: