Naar hoofdmenuNaar hoofdinhoud

HomeAgendaKennis en onderzoekOverig

Dementietafel: ouder worden, dementie en mensen met een verstandelijke beperking

Datum: 26 september 2019

Tijd: 19:00 - 21:30

Waar: Wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2 in Alkmaar

Ben je een ouder, broer of zus, mantelzorger, vrijwilliger of professioneel hulpverlener van iemand met een verstandelijke beperking? Jouw kind, familielid, bekende of cliënt wordt ouder en/of dementeert. Wil jij graag jouw verhaal delen, kennis opdoen en antwoord op vragen die gaan over de zorg, ondersteuning en omgang? Kom naar de Dementietafel op donderdag 26 september in Alkmaar! Een plek waar in ongedwongen en open sfeer ontmoetingen plaatsvinden en ervaringen worden gedeeld. De Dementietafel is een initiatief van Esdégé-Reigersdaal, De Waerden, Stichting Philadelphia Zorg, Leekerweide, De Raphaëlstichting en  ‘s Heeren Loo.

Mensen die betrokken zijn bij de zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking en (mogelijk) dementie, hebben ieder hun eigen ervaringen en verhalen. Ze hebben ook ieder hun eigen redenen om die ervaringen te willen delen. Enkele voorbeelden:

Mijn zus
“Ik heb altijd een erg goede band gehad met mijn zus met Downsyndroom. Vanaf haar veertigste kreeg zij allerlei ‘kwaaltjes’: slecht zien, snel moe, dingen vergeten, bozig. Het duurde even voordat de diagnose dementie werd gesteld. Dat was moeilijk omdat niet duidelijk was waar de ontwikkeling van kwaaltjes precies bij hoorde, bij Downsyndroom of bij dementie. Inmiddels vallen steeds meer lichamelijke functies uit bij mijn zus. Ik kan niets anders doen dan er voor haar zijn. Ik zit in een soort van rouwproces en heb erg de behoefte om te horen hoe andere mensen met zoiets omgaan.”

Mijn zoon
“Mijn zoon woont al dertig jaar bij een zorgorganisatie. Soms komt hij een paar dagen bij ons thuis. De laatste tijd is hij veranderd. Hij weet niet meer waar hij is of wie hij voor zich heeft. Ook zijn heel normale handelingen ineens moeilijk voor hem. Bij de zorgorganisatie zijn ze aan het uitzoeken wat er met hem is, ik moet me geen zorgen maken. Maar dat doe ik wel. Ik zie toch dingen die mij verontrusten en waar zij niet iets mee doen. Met mijn dochters kan ik hier moeilijk over praten. Zij vinden dat de zorgorganisatie de verantwoordelijkheid heeft. Ik wil graag met anderen praten die hetzelfde meemaken.”

Mijn cliënt
“Ik werk op een speciale woonvoorziening voor mensen met een beperking die dementeren. Wij hebben nauw contact met de familie van onze bewoners. Ook al wonen de mensen hier al heel lang en zorgen we ook al heel lang voor hen. Als mensen dementeren, vinden zij het prettig om dingen van vroeger bij zich te hebben. En wie weet nu beter wat zij vroeger hebben ervaren dan de familie. We willen er ook zijn voor de familie, omdat het voor hen ook een moeilijk proces is. Ik merk dat in het contact met de familie we veel van elkaar kunnen leren.”

Programma
Het programma ziet er als volgt uit:

19.00 uur           Inloop: ontvangst met koffie en thee.
19.15 uur           Welkom en korte uitleg over het verloop van de avond
19.20 uur           Presentatie Alain Dekker (inclusief pauze)
20.50-21.20       Uitwisseling van ervaringen aan de diverse tafels
21.20-21.30       Afronding en afsluiting

Bekijk de uitnodiging in de bijlage. 

Meer informatie
Wilt je op 26 september a.s. meedoen aan de Dementietafel in Noord-Holland en ons 5 jarig bestaan met ons meevieren? De tafel staat in het wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2 in Alkmaar. Toegang is gratis.

Icon TwitterLinkedIn IconIcon FacebookIcon Mail