VEERKRACHTTOP 5: BEWEZEN TIPS

Achtergrond
26 oktober 2020

Eerder deze maand, 10 oktober, was het World Mental Health Day, bedoeld om het belang van een goede mentale gezondheid te onderstrepen.

Breinwetenschapper en docent psychologie Laurie Santos van Yale University zette de vijf meest effectieve manieren om gelukkig te blijven op een rijtje.

1.Bewegen

De meest effectieve manier om je geestelijke gezondheid te verbeteren, is bewegen. Een half uur bewegen in de ochtend is voor sommige mensen effectiever dan het slikken van antidepressiva.

2. Dankbaarheid

Je stemming kan al binnen twee weken significant verbeteren door dagelijks drie tot vijf dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, blijkt uit onderzoek. Santos: „Het kan iets kleins zijn: een kop koffie.”

3. Slaap

Let extra goed op je slaap in uitdagende tijden. Voldoende slaap, van goede kwaliteit, is cruciaal om mentaal en fysiek gezond te blijven. Kijk niet op beeldschermen vlak voordat je wilt slapen, adviseert Santos.

4. Sociaal contact

Onderzoek wijst uit dat gelukkige mensen meer sociale contacten hebben. Maar veel mensen trekken zich terug als ze zich slecht voelen. Santos adviseert om toch iemand te bellen of samen te wandelen.

5. Stilstaan bij je emoties

Om verder te kunnen moet je eerst stilstaan bij je emoties. Gevoelens wegstoppen werkt niet, zegt Santos. Beter is het om ze toe te laten, te accepteren en daarna verder te gaan.

 

Meer weten over de campagne Mentale gezondheid?

Heb je een mooi voorbeeld in jouw organisatie rondom mentale gezondheid? En zou je dit met andere organisaties binnen de gehandicaptensector willen delen? Denk aan een aanpak, een persoonlijk verhaal van een cliënt of medewerker, of een ‘best-practice’ binnen jouw organisatie. We horen het graag! Stuur je voorbeeld op naar Maarten Hüttner (Beleidsadviseur Arbeidszaken)!

Portret Maarten Huttner