Nieuws van leden

Dichterbij maakt nieuwe podcast over mensen met een verstandelijke beperking en seksualiteit

21 februari 2023

Ieder mens heeft recht op seksualiteit. Dat is zelfs opgenomen in een internationaal verdrag van de WHO in 2010. Maar hoe beleef je seksualiteit als je een verstandelijke beperking hebt? Daarover praten consulent seksuele gezondheid NVVS Karin Schuurman en dienstverleningscoördinator Linda Jansen in de podcastaflevering van ‘Mooie Mensen van Dichterbij’. Ook hoor je seksueel dienstverlener Sita over haar bijzondere beroep.

Podcastserie Dichterbij
Karin Schuurman en Linda Jansen

Luister de podcast 

Moeilijk onderwerp om te bespreken

Karin vertelt: ‘Er zijn veel vooroordelen over seksualiteit. Bijvoorbeeld dat mensen met een verstandelijke beperking geen behoefte hebben aan intimiteit en seks. Dat is niet waar.’ Linda beaamt dat. ‘Toch vinden veel begeleiders het moeilijk om over dit onderwerp te praten met cliënten.’ In de podcast gaan Karin en Linda met elkaar in gesprek. Hoe praat je met cliënten over seks? En hoe geef je je eigen grenzen aan?

Seksueel dienstverlener

Ook hoor je Sita. Zij is seksueel dienstverlener voor mensen met een verstandelijke beperking. ‘Heel dankbaar werk. Zonder mij zouden sommige mannen nooit seks kunnen ervaren.’

Podcast Mooie Mensen van Dichterbij

Mooie Mensen is een podcast van Dichterbij over zorgprofessionals die bij Dichterbij werken en ieder op hun eigen manier bijdragen aan een betekenisvol leven voor cliënten met een verstandelijke beperking. Luister ook de andere afleveringen over kwaliteit van leven met een ernstig meervoudige beperking en de inzet van technologie bij zorg op afstand.