Nieuws van leden

Genomineerden voor de Pier de Boer‐prijs 2021 bekend!

Leestijd: 4 minuten

Voor mensen met een (verstandelijke) beperking is werken heel belangrijk. Het draagt bij aan de eigenwaarde en het gevoel gelijkwaardig te zijn. En voor duurzame inzetbaarheid van werknemers is leven lang leren van belang. Echter, de Participatiewet die tot doel heeft mensen naar werk te begeleiden en te ondersteunen, werkt voor mensen met een verstandelijke beperking niet optimaal. Daarom gaat de Pier de Boer-prijs 2021 naar het beste project dat meedoen door leren en werken voor mensen met een verstandelijke beperking mogelijk maakt.

Piet de Boer-Prijs

De jury van de Pier de Boerprijs 2021, heeft uit een shortlist van dertien aanvragen, drie projecten genomineerd die op inspirerende wijze meedoen door leren en werken voor mensen met een verstandelijke beperking mogelijk maken. Drie mooie praktijkvoorbeelden waarin de werknemer centraal staat. Drie projecten die uitnodigen tot meer initiatieven en mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking. Wie uiteindelijk de Pier de Boer-prijs 2021 mee naar huis neemt, wordt bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst op 30 september 2021.

De genomineerde projecten

  • Matz Carwash

Bij Matz Carwash worden mensen met een verstandelijk beperking ingewerkt en ingezet als duurzame werknemers in de wasstraat. In de aanpak staan de werknemers centraal: er is aandacht voor ondersteuning zowel op het werk als privé. Matz Carwash stond centraal in de documentaireserie “De Wasstraat” (NPO).

  • Schreuder College, De Villeneuvestraat – Bevordering van doorstroom naar arbeid d.m.v. simulatieonderwijs

Om jongeren met een licht verstandelijke beperking een grotere kans te geven op de arbeidsmarkt zet het Schreuder College een vorkheftrucksimulator en een rijsimulator in om certificaten en een rijbewijs te behalen. Samen met reguliere praktijkscholen, het MBO en bedrijven is een programma opgesteld waarin leerlingen zo opgeleid worden tot gecertificeerd vorkhefchauffeur. 

  • Grietmanswijk B.V. LET PHUSIS WORK; maak werk van je dromen!

In het project LET PHUSIS WORK staat de werkwijze van Grietmanswijk B.V. centraal om mensen met een verstandelijke beperking perspectief te bieden middels een geschikte werkomgeving waarin naast werk ook aandacht is voor wonen, relaties en meedoen in de samenleving.

Pier de Boer‐prijs

De Pier de Boer-prijs is een initiatief van Stichting SPZ en wordt in 2021 voor de eerste keer samen met HandicapNL georganiseerd. Het doel van de prijs is vernieuwende projecten voor mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren om mede daardoor een bijdrage te leveren aan het welzijn van de mensen met een verstandelijke beperking. Eén keer in de twee jaar reikt de stichting de prijs uit, elke twee jaar wordt een nieuw thema vastgesteld voor de prijs. De winnaar van de Pier de Boer-prijs ontvangt een geldbedrag van €30.000,- en een beeld. Naamgever Pier de Boer is grondlegger van de sociaal-pedagogische zorg voor verstandelijk gehandicapten en Nederland en oprichter van o.a. de eerste sociale werkvoorzieningen in de jaren ’20 van de vorige eeuw.