Nieuws van leden

SDW maakt stemmen makkelijker voor mensen met een verstandelijke beperking

10 maart 2022

Voor mensen met een verstandelijke beperking is gaan stemmen best ingewikkeld. Daarom heeft SDW in samenwerking met stichting Prokkel aan de gemeenten in West-Brabant aangeboden om tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen een duo van ervaringsdeskundige met een (licht) verstandelijke beperking en een vrijwilliger op een stembureau neer te zetten. SDW ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand bij leven, leren, wonen en werken.

Ramon en Kevin
Ramon en ervaringsdeskundige Kevin (rechts) zijn een prokkelduo bij een stembureau in Oud Gastel in de gemeente Halderberge.

Deze duo’s ontvangen de mensen die komen stemmen en kunnen mensen met een verstandelijke beperking rustig uitleg geven over hoe je moet stemmen. Het initiatief komt vanuit stichting Prokkel. “Mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking. Zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Deze 'inclusieve stembureaus' dragen bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij”, aldus stichting Prokkel.

Duo’s in verschillende gemeenten

Gemeenten reageerden enthousiast op het aanbod. Voor sommige gemeenten was het niet meer haalbaar om zo’n prokkelduo in te zetten, maar in de gemeenten Woensdrecht, Steenbergen, Halderberge, Rucphen en Zundert is het wel gelukt!

Drempel wegnemen

Met dit initiatief laten mensen met een (licht) verstandelijke beperking zien dat zij mee kunnen doen in de samenleving. Ook kunnen zij voor mensen uit deze doelgroep een drempel wegnemen om te gaan stemmen. Bovendien is het voor de ervaringsdeskundige zelf een unieke ervaring.