Nieuws van leden

Stichting Phusis uit Assen winnaar Pier de Boer‐prijs 2021

06 oktober 2021

Op donderdag 30 september is de Pier de Boer-prijs 2021 uitgereikt aan het beste project dat meedoen door leren en werken mogelijk maakt voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor de prijs waren drie projecten genomineerd. De winnaar van de prijs is het project LET PHUSIS WORK; maak werk van je dromen! Stichting Phusis uit Assen heeft een geldbedrag van €30.000,-- en een kunstwerk ontvangen.

Uitreiking Pier de Boer prijs 2021

Phusis heeft meerdere plekken in Drenthe waar mensen met een verstandelijke beperking kunnen wonen en werken. In het project LET PHUSIS WORK staat de bijzondere werkwijze van Stichting Phusis centraal. Daarin kijkt men naar alle aspecten van het leven die nodig zijn om mee te doen in de samenleving, zoals wonen en werken maar ook relaties. Deze inclusieve en integrale aanpak levert een belangrijke bijdrage aan het meedoen van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving. Een initiatief dat, aldus jurylid Ellis Jongerius, “direct je hart komt binnenwandelen”.

Genomineerden

Naast de Let Phusis Work! waren voor de Pier de Boer-prijs 2021 genomineerd:

  • Matz Carwash waar mensen met een verstandelijk beperking ingewerkt en ingezet worden als duurzame werknemers in de wasstraat. In de aanpak staan de werknemers centraal: er is aandacht voor ondersteuning zowel op het werk als privé.
  • Schreuder College, De Villeneuvestraat die een vorkheftrucksimulator en een rijsimulator in zet om jongeren met een licht verstandelijke beperking een grotere kans te geven op de arbeidsmarkt. Samen met reguliere praktijkscholen, het MBO en bedrijven worden leerlingen opgeleid tot gecertificeerd vorkheftruckchauffeur.

De genomineerden hebben ieder €10.000,-- ontvangen.

Prijsuitreiking

De Pier de Boer-prijs is uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Huis ter Heide die ook online te volgen was. Tijdens de uitreiking is ook het thema voor 2022 bekend gemaakt: Coach van de Toekomst.

Pier de Boerprijs

De Pier de Boer-prijs is een initiatief van Stichting SPZ en is in 2021 voor de eerste keer samen met HandicapNL georganiseerd. Het doel van de prijs is vernieuwende projecten voor mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren om mede daardoor een bijdrage te leveren aan het welzijn van de mensen met een verstandelijke beperking. Naamgever Pier de Boer startte 100 jaar geleden als eerste nazorgambtenaar van Nederland in Amsterdam en is daarmee de grondlegger van de sociaal-pedagogische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Ook is hij oprichter van o.a. de eerste sociale werkvoorzieningen in de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Deze pagina is een onderdeel van: