Mensen met een verstandelijke beperking varen mee tijdens Pride Amsterdam

Mensen met een verstandelijke beperking varen op zaterdag 6 augustus mee met de ‘Onbeperkt Trots boot’ tijdens Pride Amsterdam. De boot is een initiatief van veertien gehandicaptenzorgorganisaties, Zonder Stempel (de landelijke groep van het COC voor en door LHBTI+ personen met een lichte verstandelijke beperking) en de VGN.

Mensen met beperking varen mee tijdens Pride Amsterdam
Deelnemers van Zonder Stempel op de landelijke ontmoetingsdag, waarvan een aantal 6 augustus ook mee vaart. Foto door Geert van Tol.

My gender my pride

Het thema van Pride Amsterdam is My gender my pride. Een thema dat goed aansluit bij de deelname van de ‘Onbeperkt Tros boot’. Met de boot vragen we aandacht voor een grote groep onzichtbare LHBTI+ personen: mensen met een (verstandelijke) beperking. Die strijden vaak hun hele leven lang voor dubbele acceptatie. Ze willen ongeacht hun beperking gewoon meedoen en net als ieder ander een betekenisvol leven leiden. Daarnaast vechten ze voor acceptatie van hun seksuele- en genderdiversiteit. Op de boot krijgt deze groep de aandacht die het verdient en laten ze zien dat hun trots van binnenuit komt, ongeacht hun beperking, gender, of seksuele oriëntatie. De boot is een plek waar LHBTI mensen met een beperking zichzelf en trots kunnen zijn. Een plek waar zij zich kunnen laten zien!

Trots op wie je bent

Richel Brunken vaart mee op de boot: “Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, wie je ook bent. Met of zonder beperking. Je hoeft niet per se op een man of vrouw te vallen. Of gedwongen zijn tot een bepaald gender. Vanuit mijn cultuur werd het verplicht om als man met vrouwen te dansen en met hen een relatie aan te gaan. Daar heb ik voor mijn gevoel tot de dag van vandaag erg last van omdat ik dat niet wilde. Ik wilde als man mij gewoon vrouwelijk voelen, zonder dat ik een vrouw hoeft te zijn. Ik gun het iedereen om trots te zijn op wie die is. Dat laten we zien op de boot.”

Ook Nevin Teunissen vaart mee en is blij dat hij er dankzij Zonder Stempel niet alleen voor staat: "Ik wist niet dat wij bestonden! Je bent niet de enige met een beperking die LHBTI is, we zijn met meer!"

Toverbaltheater zorgt voor aankleding en entertainment

Het Toverbaltheater, één van de meevarende zorgorganisaties, stak de handen al flink uit de mouwen. Met een bijdrage aan de decoratie en kledingaccessoires, het 'Onbeperkt Trots' lied Leer mij te zien (geschreven door Maarten Peters en op de boot gezongen door hem en de opvarenden) en een bijpassende dans zorgen zij ervoor dat het aan sfeer niet ontbreekt. De boot is hierdoor niet te missen in de parade.

Over Zonder Stempel

Zonder Stempel is een project van COC Nederland voor LHBTI+ personen met een verstandelijke beperking. Samen met partners zorgt Zonder Stempel voor coaching, kennis, uitwisseling en ontmoeting voor en door LHBTI+ personen met een beperking. Dit doen we samen met ervaringsdeskundigen, de doelgroep zelf, onder het motto “niets over ons, zonder ons”. Dankzij Zonder Stempel staan LHBTI+ personen met een beperking er niet meer alleen voor!

Ambassadeurs aan het woord

Met de boot zetten we een nieuwe stap voor meer zichtbaarheid voor LHBTI+ groep in de gehandicaptenzorg. Ook op het Kennisplein Gehandicaptensector is er aandacht voor het onderwerp. Ambassadeurs Nevin, Freek, Arthur, Lindsey en Dirk spreken zich uit in korte interviews.

Logo Onbeperkt Trots boot
Logo van de Onbeperkt Trots boot, ontworpen door Tamara (Siza) die ook meevaart op de boot.

‘Voor iemand met een beperking is het vaak al lastig om een relatie te vinden. Als je dan ook nog een andere geaardheid hebt of transgender bent, is het nóg moeilijker. Juist daarom is het belangrijk dat er aandacht is voor LHBTI'ers met een beperking’

Freek Felet - Een van de opvarenden van de Onbeperkt Trots boot

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Sam van den Brink
Telefoonnummer
06-20142755
Sam van den Brink