Nieuws

Onderzoek: Hoe mediawijs ben jij?

Medewerker begeleidt jongen met het syndroom van Down op de mobiel

De VGN doet samen met het Nederlands Jeugdinstituut en Netwerk Mediawijsheid onderzoek naar hoe mensen met een beperking gebruikmaken van media en wat dat betekent voor hun begeleiders. Wat zijn jouw ervaringen en wensen bij de begeleiding van deze doelgroep?

15% van de jongeren in Nederland heeft een IQ lager dan 85. Zorgprofessionals die deze jongeren begeleiden, merken dat deze jongeren door hun mediagebruik vaak tegen problemen aanlopen. Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn bijvoorbeeld oververtegenwoordigd als slachtoffer en als dader bij misstanden online, zoals cyberpesten, sexting en grooming. Naast deze problemen heeft mediagebruik ook een hele positieve werking. Door het gebruik van media worden meer sociale contacten gelegd. Dit geldt voor veel mensen met een beperking, jong en oud. Zorgprofessionals hebben een belangrijke rol in de begeleiding voor deze doelgroep.

Doe mee met het onderzoek

Naast jouw ervaringen als begeleider willen wij graag weten hoe je denkt over het mediagebruik van mensen met een beperking. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. De vragenlijst vind je hier!

Jouw bijdragen en de totale opbrengst van dit onderzoek gebruiken we voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van goede ondersteuningsproducten voor mensen met een beperking. Begeleiders in het onderwijs en de hulpverlening of zorg kunnen daarmee de digitale geletterdheid van leerlingen en cliƫnten met een beperking versterken.

Deze pagina is een onderdeel van: