Organiseren van waardegedreven zorg vanuit patiëntperspectief

Prof.dr.ir. C.T.B. (Kees) Ahaus sprak afgelopen vrijdag 18 december zijn rede "Organiseren van waardegedreven zorg vanuit patiëntperspectief" uit, bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar ‘Health Services Management & Organisation’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prof.dr.ir. Kees Ahaus

Waardegedreven zorg

In deze rede neemt prof. Ahaus ons mee langs de vele facetten waar de benadering van waardegedreven zorg over gaat. Drie vragen wil hij daarbij beantwoorden. Wat is waarde? Waar werk je aan bij waardegedreven zorg? Hoe kunnen we waardegedreven zorg sterker organiseren vanuit het patiëntperspectief? Aandacht voor het patiëntperspectief is namelijk hard nodig vindt professor Ahaus.

Commissie van Deskundigen

Vanuit deze visie en ervaring op het gebied van het verbeteren van de kwaliteit van zorg met behulp van benaderingen zoals lean en waardegedreven zorg, is Kees Ahaus al een aantal jaren bevlogen voorzitter van de externe, onafhankelijke Commissie van Deskundigen (CvD) van de VGN Waaier. Deze waaier bevat een palet van cliëntervaringsinstrumenten waaruit aanbieders in de langdurige (gehandicapten)zorg kunnen kiezen welk instrument het beste past bij hun visie van zorg en dienstverlening. Door zijn invulling als voorzitter van de CvD, levert Kees Ahaus een belangrijke bijdrage aan het thema waar hij al zoveel jaar met passie onderwijs in geeft en onderzoek naar doet: verbetering van de kwaliteit van zorg met aandacht voor het perspectief van de cliënt/ patiënt.

Het VGN-bestuur wordt jaarlijks over de Waaier geadviseerd door de CvD op basis van een beoordeling van de bestaande en de nieuw ingediende instrumenten aan de hand van een set van criteria. Samen met de andere commissieleden (prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. Mirella Minkman) zet Kees Ahaus zich in voor een constante doorontwikkeling en verbetering van de instrumenten in de Waaier van de VGN. 

Oratie terugkijken/-lezen

De oratie van prof. dr. ir. Kees Ahaus is terug te zien via deze link. Ook kunt u zijn rede teruglezen via de online publicatie.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Annemarie Peters-Bartraij
Telefoonnummer
Annemarie Peters VGN

Deze pagina is een onderdeel van