Nieuws

Talant bereidt mensen met een beperking voor op de verkiezingen

10 september 2012

In de aanloop naar de verkiezingen helpt ook Talant mensen met een verstandelijke beperking om straks zelf een keuze te kunnen maken voor de Tweede Kamer verkiezingen. Met een Weetkrant over stemmen, een kwartetspel, maar ook verkiezingsavonden in Leeuwarden, Drachten en Burgum informeert Talant haar cliënten over hun stemrecht en probeert de betrokkenheid van haar cliënten bij de politiek te vergroten.

rood potlood kleurt zwart vakje in

Cliënten van Talant kregen deze week de Weetkrant, een informatieve krant met als thema ‘stemmen’ (zie bijlage). Hierin wordt op eenvoudige wijze uitleg gegeven over het stemmen en de verkiezingen. In een column schrijven een cliënt en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra waarom zij het belangrijk vinden om te gaan stemmen. Door het spelen van het kwartetspel maken cliënten op een speelse manier kennis met de verschillende politieke partijen. Het Open Leercentrum Fryslân van Talant ontwikkelde het spel speciaal voor haar cliënten.

Gehandicaptenvervoer
Tijdens de verkiezingsavond in Leeuwarden op 5 september waren politici van lokale partijen uitgenodigd om uit te leggen wat zij belangrijk vinden en om antwoord te geven op vragen die de cliënten direct bezig houden. Vragen voor hen waren er genoeg. Heb ik straks nog een PGB? Hoe komt het met mijn zorg als ik naar bed moet of ’s morgens op sta? De bussen moeten op tijd rijden! En wat gebeurt er met het vervoer. Kan ik door alle bezuinigingen straks nog wel naar mijn werk of dagbesteding toe? Vooral die laatste vraag houdt veel van de cliënten bezig.

Oefenen
Na afloop van het debat waarbij naast de bespreking van serieuze zaken ook veel werd gelachen, was het tijd om nog even echt te oefenen. Cliënten mochten in het nagebouwde stemhokje stemmen, nadat ze hun stempas hadden ingeleverd en hun ID-kaart hadden laten zien. De eerste cliënt mocht uiteindelijk niet stemmen, omdat ze haar ID-kaart niet bij zich had. Zij zal het volgende week zeker niet vergeten.

In Burgum en Drachten verzorgde Prodemos een informatieve bijeenkomst voor cliënten.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen