Nieuws

Theo van Uum nieuwe directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

15 augustus 2022

Theo van Uum (58) wordt de nieuwe directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Hij treedt op 17 oktober aan en volgt hiermee Frank Bluiminck op die per 1 juli naar de MBO Raad vertrok.

Theo van Uum

Een prachtige sector

Theo van Uum kijkt er naar uit om als VGN-directeur te starten: “De gehandicaptenzorg is een prachtige sector om voor te werken. Een sector die mij zeer na aan het hart ligt. In de functie komen voor mij interessante zaken samen zoals politiek-bestuurlijke processen en financiële vraagstukken. Maar het gaat bovenal om mensen en emoties. Om mensen die leven met een beperking, mensen die in een kwetsbare positie verkeren, hun netwerk, de zorgprofessionals en alle anderen die een bijdrage leveren. Met elkaar kunnen we zorgen voor een betekenisvol leven voor iedereen. Daarom wil ik mij graag inzetten om de ambities van de Visie 2030 en die van de Toekomstagenda Gehandicaptenzorg te realiseren. Samen met de leden van de VGN, het VGN-bestuur en het VGN-bureau. Ik ken de VGN als een constructief-kritische branchevereniging en die lijn wil ik graag doorzetten. En ja, buiten VWS werken wordt een uitdagende persoonlijke ontdekkingsreis.”

Veel ervaring en kennis

De VGN is verheugd met de komst van Theo van Uum. VGN-voorzitter Boris van der Ham: “De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland ziet erg uit naar de komst van Theo. Hij brengt veel ervaring en kennis over de langdurige zorg mee en hij is een echte verbinder. Samen gaan we ervoor zorgen dat mensen met een beperking goede zorg en ondersteuning blijven krijgen. Met Theo verwachten we ook bruggen te kunnen slaan naar andere sectoren, zoals het onderwijs en werkgevers, waardoor mensen met een beperking veel meer echt mee kunnen doen in de samenleving.”

Langdurige zorg

Theo van Uum werkt sinds 1994 in verschillende functies voor het ministerie van VWS. De laatste vijf jaar is hij directeur Langdurige Zorg en geeft hij leiding aan afdelingen die zich bezighouden met onderwerpen als bekostiging van zorg, kwaliteitsbeleid en toegankelijkheid en administratieve lastenverlichting. De belangrijkste insteek hierbij is om de zeggenschap van cliënten nog meer te vergroten en de langdurige zorg betaalbaar, kwalitatief goed en voor iedereen toegankelijk te houden.

Als directeur Langdurige Zorg onderhoudt Theo van Uum nauwe contacten met brancheverenigingen (waaronder de VGN), beroepsverenigingen, cliëntenorganisaties, academische werkplaatsen, ZN, NZa, Zorginstituut en CIZ.

Sam van den Brink
Wil je meer weten?
Neem contact op met Sam van den Brink