Nieuws

Uw organisatie als gastlocatie voor bijeenkomst ‘Samenwerken met politie en OM’?

Veel (jeugd)zorgorganisaties lopen na ernstige incidenten tegen dezelfde vragen aan. Kunnen we aangifte doen? Hoe zit het met toerekeningsvatbaarheid? Kan het slachtoffer anoniem blijven? En bij wie kan ik terecht? Die vragen worden door zorg, politie en OM samen beantwoord tijdens de kleinschalige bijeenkomsten ‘Samenwerken met politie en OM’. 'Duidelijk over agressie' nodigt uw organisatie uit om als gastlocatie van één van de bijeenkomsten te fungeren.

Netwerken en leren van elkaar
De bijeenkomst waarvan u ‘gastorganisatie’ kunt zijn is helemaal op maat: gericht op de zorg die u levert en met de aanwezigheid van politie en de VPT-contactpersoon van het OM uit uw regionale eenheid. 'Duidelijk over agressie' zorgt voor hun aanwezigheid, stelt een programma op en nodigt maximaal tien professionals van andere zorgorganisaties uit. Iedere deelnemer brengt een recente casus in die in groepsverband aan tafel wordt besproken. Het leggen van contacten en het leren van elkaar staat dan ook centraal tijdens een sessie van twee uur.

De rol van de gastorganisatie
Uw organisatie hoeft de opvolging van incidenten niet volledig op orde te hebben om gastlocatie te kunnen zijn. Deze bijeenkomst is juist een kans om dat te verbeteren. Na aanmelding neemt 'Duidelijk over agressie' contact op om details af te stemmen en in overleg de begeleiding te bepalen. Als gastlocatie zorg je wel voor een aantal praktische zaken, zoals een overlegruimte waar ongeveer vijftien deelnemers met elkaar in gesprek kunnen en bijvoorbeeld een kopje koffie of thee voor de aanwezigen.

Bewezen aanpak
De eerste bijeenkomst ‘Samenwerken met politie en OM’ is georganiseerd bij een gehandicaptenzorgorganisatie in Zwolle. Acht medewerkers van meerdere gehandicaptenzorgorganisaties uit de regio en contactpersonen van politie en OM van de eenheid Oost Nederland kwamen twee uur op bezoek en spraken samen over de opvolging van incidenten in de praktijk. Een succesvolle aanpak die nu ook bij andere (jeugd)zorginstellingen zal worden toegepast.

Voor wie?
Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, ziekenhuizen en umc’s en welzijn kunnen zich aanmelden als facilitator van een bijeenkomst. Samen met 'Duidelijk over agressie' worden vervolgens de datum, benodigde faciliteiten en overige details afgestemd.

Meld uw organisatie aan!
Wilt u uw organisatie aanmelden als gastorganisatie? Schrijf u dan direct in via www.duidelijkoveragressie.nl/samenwerken-politie-om. Wilt u meer informatie over het organiseren van een bijeenkomst in uw instelling? Stuur dan een e-mail naar registratie@duidelijkoveragressie.nl o.v.v. ‘Bijeenkomst Samenwerken met politie en OM’.

Een bijeenkomst bijwonen?
Wilt u een bijeenkomst 'Samenwerken met politie en OM' als bezoeker bijwonen? Houd dan www.duidelijkoveragressie.nl in de gaten voor locaties bij u in de buurt.