Artikelen door Elske ten Vergert

 1. Sherpa heeft in drie dagen tijd een dagbestedingslocatie van 2200 m2 omgetoverd tot een verpleegkundige unit. Deze staat op het centrale instellingsterrein, op honderd meter afstand van het gezondheidscentrum. Er zijn bedden ingericht om ruim dertig mensen met coronaverschijnselen op te vangen. Op dit moment zijn er gelukkig nog nul bezet.

  sherpa
 2. Op 13 februari gingen de deelnemers van het leernetwerk ‘LVB en middelengebruik in het vizier’ aan de slag tijdens de 2e leernetwerkbijeenkomst. Organisaties in de gehandicapten- én de verslavingszorg werken binnen een samenwerkingsgroep aan een vraagstuk waar ze in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Uiteindelijk zullen zij gezamenlijk aan de hand daarvan drie kennisproducten (door)ontwikkelen.

  LVB in vizier
 3. Fouten bij de overdracht van medicatiegegevens van cliënten kosten elk jaar levens. De herziene richtlijn heeft als doel: medicatieveiligheid vergroten, door een goede (elektronische) gegevensuitwisseling. De richtlijn is onderdeel van de kwaliteitsstandaard ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’.

 4. Nieuw: handreiking inspraak

  Nieuws

  Hoe regel je inspraak van cliënten in een zorgorganisatie? Daarvoor is nu een handreiking beschikbaar die overzicht geeft van wat inspraak is en die inspireert om daarmee aan de slag te gaan. Met inspraak kunnen cliënten in zorgorganisaties invloed houden op hun dagelijks leven en keuzes maken die aansluiten bij de eigen wensen en behoeften. De nieuwe handreiking helpt zorgorganisaties, cliëntenraden, cliënten en naasten om dat gezamenlijk vorm te geven.

  Inspraak wmcz
 5. Vindt u hygiënisch werken belangrijk om zo infecties in de gehandicaptenzorg te voorkomen? Dan zijn wij op zoek naar u! De aanmelding voor de Infectiepreventie Experience op maandag 16 december is geopend!

  Handen wassen
 6. Sinds afgelopen donderdag was het uitgebreid in het nieuws. Er worden verschillende soorten vleeswaren uit winkels gehaald, omdat de gevaarlijke listeria-bacterie erin kan zitten. Een besmetting met deze bacterie kan ernstige gevolgen hebben. Kwetsbare groepen als zwangeren, baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen meer risico bij een besmetting.

  Buikpijn door infectie
 7. De huidige richtlijn Palliatieve Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking komt uit 2009. Sinds die tijd weten we meer over dit onderwerp. Daarom wordt deze richtlijn op dit moment evidence-based herzien door de werkgroep Richtlijn Palliatieve Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Zorgaanbieders kunnen vanuit de prakrijk bijdragen door de knelpuntenenquête in te vullen.