Functioneringsgesprek kan ook heel anders

Interview
Een afbeelding van een gesprek met een LVB-begeleider.
11 augustus 2021

Altijd gezellig daar in logeerhuis Twister in Nieuwveen. Daarom werken mensen er vaak al jaren. Er logeren in totaal veertig kinderen en jongeren, die natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd aanwezig zijn. Inclusief de zaterdagopvang bestaat het team uit 16 mensen. Eén van hen is Rosanne Wiegmans (die al elf jaar op Twister meeloopt). “Ik hou van de vrijheid hier. Wandelen, fietsen, knutselen. Het is soms superdruk, maar het is ontzettend leuk om steeds weer nieuwe dingen te bedenken.”

Nieuwe dingen bedenken, dat deed het team ook met het functioneringsgesprek. Voorheen was zo’n gesprek een dialoog tussen de manager en een medewerker. Rosanne: “Daardoor wist je van elkaar niet zo goed hoe het ging.” Omdat Twister een zelforganiserend team is, wilden ze daarom ook het functioneringsgesprek zelf gaan organiseren. “We hebben kort geleden het gesprek met het hele team gedaan. We kozen voor de methode ‘Zeven bronnen van arbeidsvreugde’: fysiek welbevinden, collegialiteit, waardering en vertrouwen, goede prestaties, groei, werken met hart en ziel en – tot slot – zingeving. Dat zijn de onderwerpen bij deze methode. Zo hadden we een goed instrument om met elkaar te praten over de veranderingen die gaande zijn en hoe we die beleven. We spraken met elkaar in kleine groepjes, maar ook met het hele team.”

“Een mailtje is maar een mailtje. Je kunt zo’n bericht makkelijk verkeerd interpreteren. Niet ideaal dus qua feedback”

In die gesprekken bleek dat de feedback beter kan. “Je ziet elkaar niet altijd. Dan stuur je elkaar een mailtje. Maar niet iedereen leest die. En een mailtje is maar een mailtje. Je kunt zo’n bericht makkelijk verkeerd interpreteren. Niet ideaal dus qua feedback.” Al pratende over die feedback ontdekte het team nog iets. “We zouden met elkaar meer op één lijn willen komen. We hebben wel een visie, maar niet iedereen is zich daarvan bewust. En niet iedereen heeft er hetzelfde beeld bij. We weten dus waar het aan schort en zijn het met elkaar eens dat we daar wat aan moeten.”

Dat werken aan een gezamenlijk toekomstdoel krijgt ook z’n weerslag in de teamrollen. “Die leven nog niet echt. Dat heeft ook een beetje te maken met het feit dat we twee nieuwe collega’s kregen. Die moesten we inwerken. Daardoor hadden we het extra druk. Maar we weten nu ook dat we ons eigenlijk niet achter dit soort argumenten kunnen verschuilen. We moeten gewoon naar elkaar duidelijk maken waar we voor staan en hoe we ons als Twisterteam willen ontwikkelen.”

“In je enthousiasme ben je vaak thuis nog aan het appen en zo om van alles aan elkaar door te geven. Is dat wel goed?”

Ondertussen hebben de teamleden als uitkomst van het teamfunctioneringsgesprek elk ook een concreet punt meegekregen om verder uit te werken. “De verhouding werk/privé bijvoorbeeld. Die kan soms nog wel een dingetje zijn. In je enthousiasme ben je vaak thuis nog aan het appen en zo om van alles aan elkaar door te geven. Is dat wel goed? Een collega gaat dat uitzoeken. Horen we nog van.” De winst van deze zelforganiserende manier van functioneringsgesprekken voeren, zit ‘m ook in het maken van duidelijke keuzes. “We zijn altijd met zoveel dingen tegelijkertijd bezig. Het wordt soms een beetje een brij. Daarom hebben we afgesproken wie zich de komende tijd concreet met welk punt gaat bezighouden. We hebben het gevoel dat we daardoor meer grip hebben op wat we willen en op wat we doen.”

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door

Ipse de Bruggen

Rosanne Wiegmans werkt bij Logeerhuis Twister in Nieuwveen. Heb je een vraag aan haar? Mail gerust via rosanne.wiegmans@ipsedebruggen.nl.

Logo Ipse de bruggen

Meer weten over de campagne Ruimte voor je vak?

Neem contact op met Maarten Hüttner (beleidsadviseur arbeidszaken).

Portret Maarten Huttner