Loesje doet aan zelforganisatie

Interview
portretfoto van Marjolein Boeve voor oranje achtergrond
23 oktober 2020

Welkom op het Eiland: een schiereiland met bruggen als toegangswegen over het water rondom deze locatie op Craeyenburch. Een beetje apart dus. Ook qua structuur. In dit dagactiviteitencentrum voor volwassenen met een niveau tot 36 maanden komen dagelijks 90 cliënten, verspreid over negen lokalen.

Het Eiland heeft een team van welgeteld 32 collega’s. Het verdelen van de teamrollen is in deze situatie een bijzondere opgave. Voorheen werd het team aangestuurd door twee coördinatoren waar Marjolein Boeve er één van was.

Het werken met teamrollen dwong het team zaken anders te organiseren. Normaal gesproken is 15 mensen de max bij het verdelen van teamrollen op een locatie en het was dan ook een grote opgave om dit met een groot team goed te realiseren. Marjolein: “Soms hebben 8 mensen nu gezamenlijk dezelfde teamrol. Dit zal in de in de toekomst meer getrechterd gaan worden. Het is complex, maar het loopt vooralsnog goed, al is het nog steeds wennen."

Als er nu een barbecue moet worden georganiseerd, regelt het team dat. En dat gaat goed

"Wat ook wennen is, is hoe we als twee oud-coördinatoren onze weg vinden in de nieuwe structuur. We zijn meer coachend geworden. Als er nu een barbecue moet worden georganiseerd, regelt het team dat. En dat gaat goed. Maar heel soms sta ik dan voor mijn gevoel met mijn armen op m’n rug, omdat ik dingen anders zou doen. Toch is het goed zoals het nu gaat. Collega’s kunnen meer in hun eigen kracht gezet worden. We komen steeds beter in onze nieuwe rollen. Eén van mijn twee teamrollen is financiën. Ik merk dat we in de praktijk nu met elkaar meer financieel overleg hebben dan voorheen. We zijn meer als groep verantwoordelijk. Ik vind het wel inzichtelijker zo.”

En toen was Loesje er ineens. Nou ja ineens… Loesje teksten maken was tijdens een teamdag een idee van Eiland-medewerker Miranda Kersbergen. Marjolein: “Loesje leek ons een prima middel om op een verrassende manier ons team op zelforganisatie gefocust te houden.” Voor wie Loesje nog niet kent: Loesje is een beetje gek. Loesje doet via posters inspirerende uitspraken die je aan het denken zetten. Die uitspraken zijn ook komisch en ze kunnen je op het verkeerde been zetten.

Heel soms sta ik dan voor mijn gevoel met mijn armen op m’n rug, omdat ik dingen anders zou doen

Contact met de Loesje-organisatie in Arnhem leidde in april tot een workshop. Marjolein: “We leerden spelen met taal. Daardoor kwamen we in de stemming om onze eigen Loesjes te maken. Over een vraag als ‘Wat komt er bij je op als je aan roosteren denkt?’ denk je dan ineens heel anders dan wanneer je niet in zo’n creatieve workshop zit.’’ Inmiddels hangen er op Het Eiland acht verrassende Loesje -spreuken in de gang aan de muur. Marjolein vindt de uitspraak bij teamrol 6 (facilitair/ ICT) het allerleukste (zie de foto). Welk effect hebben deze spreuken nu in de praktijk? Marjolein: “Je merkt dat er meer bewustwording is. Door deze ‘Loesjes’ ga je meer nadenken over de betekenis van teamrollen. Wat ons betreft was het vooral een vrolijke start van het werken met teamrollen.

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door

Marjolein Boeve

Marjolein werkt bij Ipse de Bruggen. Heb je een vraag over de workshop, stuur haar dan een mail naar Marjolein.Boeve@ipsedebruggen.nl.

Logo Ipse de bruggen

Meer weten over de campagne Ruimte voor je vak?

Neem contact op met Maarten Hüttner (beleidsadviseur arbeidszaken).

Portret Maarten Huttner