Veilig samen ongevraagd adviseren

Achtergrond
Veilig samen ongevraagd advies geven Prinsenstichting
13 augustus 2021

Hoe zijn die Eigenwijze Dagen van de ondernemingsraad (OR) van Prinsenstichting 5 jaar geleden eigenlijk ontstaan? Die vraag doet ertoe. Om de achtergrond goed te kunnen begrijpen, zeg maar.

Bekijk hier het filmpje dat over de Eigenwijze Dagen gemaakt is.

Bij Silvia en Hans begon het allemaal ruim 7 jaar geleden. “Nou ja, bij ons…”, nuanceert Silvia meteen. “We hadden net een nieuwe bestuurder. Zij wilde medewerkers veel meer ruimte geven om over hun eigen werk te beslissen. Daar stonden wij als OR achter. Dus gingen we samen op de zeepkist. Maar wij beseften al vrij snel dat die ontwikkeling ook veel invloed had op onze rol als OR.”

Hans: “Nederland kent een soort adviesraad of klankbordgroep – vreselijk woord - die de overheid ongevraagd adviseert. Over allerlei kwesties, maakt niet uit. En dat advies weegt voor de overheid altijd zwaar. Dat vonden we een mooi instrument. Zo ontstonden onze Eigenwijze Dagen.”

Die organiseert de OR van Prinsenstichting nu twee maal per jaar. En ja, ook midden in de Covid-crisis maar dan digitaal (“Heel anders maar met dezelfde betrokkenheid”). Iedereen mag meedoen, niks moet. Wie zich heeft aangemeld kan dan vrijuit meepraten over het thema. Vrijuit, want het is veilig om je uit te spreken. Iedereen is immers functieloos aanwezig. Iedereen is in feite medewerker van Prinsenstichting. Dat was wel even wennen in het begin. Na afloop van de Eigenwijze Dag schrijft de OR het bestuur een ongevraagd advies. Dat wordt eigenlijk altijd enthousiast ontvangen en zoveel mogelijk overgenomen.

“Door die uitwisseling gaan medewerkers actiever op zoek naar de eigen regelruimte. Dus ja, ik denk dat die dagen echt wel werken”

Simpel dus. Maar effectief. Want medezeggenschap van medewerkers krijgt zo heel concreet vorm. De OR zit dan niet meer tussen medewerkers en bestuur in maar faciliteert ontmoeting. “En minstens even belangrijk”, voegt Silvia toe: “Dat contact zorgt voor onderlinge verbinding. Teams waren ruim 7 jaar geleden echt losse eilandjes. Er was geen ‘samen’ meer. En medewerkers ervoeren een enorme afstand naar boven. Zij voelden zich niet voldoende gezien en begrepen.
Het bleek ook uit onderzoek naar de tevredenheid van medewerkers. Op onze Eigenwijze Dagen ontmoeten zij elkaar weer. De contacten die je daar opdoet, draag je mee in je werk. Dan kom je mensen later weer tegen in de wandelgangen en spreek je elkaar toch gemakkelijker aan.”

“Bovendien hebben medewerkers vaak beelden van elkaar. Die kloppen zelden. Wij bieden hen de kans om die recht te zetten. Onze eerste Eigenwijze Dag ging bijvoorbeeld over de samenwerking tussen Dagbesteding en Wonen. Toen zij elkaar spraken, zeiden ze: oh, zit dat zo?! Wist ik helemaal niet. Dat vinden we minstens even belangrijk: dat je elkaar en elkaars werk kent.”

Tot slot leren medewerkers tijdens die Eigenwijze Dagen heel veel van elkaar, meent Silvia. Vooral over hoe je meer regelruimte in je werk vormgeeft. Want niet iedere manager doet dat op dezelfde manier. “Door die uitwisseling gaan medewerkers actiever op zoek naar de eigen ruimte. En beseffen dat hun ideeën of meningen ertoe doen. Dus ja, ik denk dat die dagen echt wel werken.”

Hans Gillissen van de OR Prinsenstichting
Hans Gillissen

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door

Prinsenstichting

Silvia Winterink (OR-voorzitter) en Hans Gillissen (adviseur medezeggenschap) vertellen in dit artikel over de Eigenwijze Dagen van de ondernemingsraad Prinsenstichting. Wil je meer weten? Mail dan gerust met s.winterink@prinsenstichting.nl of hansgillissen65@gmail.com.

Prinsenstichting

Meer weten over de campagne Ruimte voor je vak?

Neem contact op met Maarten Hüttner (beleidsadviseur arbeidszaken).

Portret Maarten Huttner