twitter
 
 
 
22 augustus 2017 00:00

Oproep: goede voorbeelden van mondzorg gezocht

Goede (dagelijkse) mondzorg is erg belangrijk in de gehandicaptensector. Mensen met een verstandelijke beperking hebben meer dan andere mensen problemen met hun gebit. Daarnaast is het poetsen van het gebit van mensen met een verstandelijke beperking voor medewerkers vaak niet makkelijk. Vaak is er verzet, waardoor cliënten meer kans lopen op tandvleesontsteking en gaatjes. Goede mondzorg kan behalve klachten aan het gebit ook problemen voorkomen, zoals ondervoeding, spraakgebrek en andere gezondheidsklachten. Daarnaast kan goede mondzorg gedragsproblemen voorkomen  en wegnemen. Cliënten zijn immers niet altijd in staat pijn aan het gebit adequaat te benoemen.

Link naar artikelDecoratieve afbeelding

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert dat de mondzorg in de gehandicaptenzorg beter kan en wil dat zorgaanbieders meer aandacht besteden aan mondzorg. De inspectie zal met bezoeken de ontwikkelingen en verbeteringen van de mondzorg in de gehandicaptenzorg blijven volgen. De VGN  wil goede voorbeelden van mondzorg in de sector zichtbaar maken. Deze goede voorbeelden zullen gedeeld worden op ons ledennet en op het Kennisplein gehandicaptensector.

Oproep

Heeft u binnen uw organisatie documentatie over mondzorg, die kan dienen als ‘goed voorbeeld’ voor andere organisaties? Dan kunt u dat laten weten aan de VGN, Judith Dubero: jdubero@vgn.nl.

Reacties

Het opleidingscentrum Cello is in samenwerking met Siza en 's Heerenloo bezig met het ontwikkelen van e-learning over mondzorg. In de werkgroep participeren medewerkers van de drie opleidingscentra met een mondhygiënist, tandartsassistent en logopodist. Ook tandartsen verlenen hun medewerking hieraan. De e-learning zal uit 5 modules bestaan: - Inleidende module t.b.v. medewerkers; - Apart uitgewerkte modules voor medewerkers die werken met ernstig, matig en licht verstandelijk beperkte cliënten; - Een module voor cliënten die zelfstandig hun gebit verzorgen ( vaak zelfstandig wonen) onder de naam Mpower. Eind 2017 verwachten we deze klaar te hebben. Voor evt. informatie kunt u contact opnemen met Opleidingscentrum Cello 088-3451555 / oplc@cello-zorg.nl

Sovak heeft een scholing mondzorg. Meer info op: http://www.sovakscholingmondzo...

Dank voor de reacties, wij nemen deze mee.

In 2013 is in Drenthe een inventarisatie gedaan naar tandartsen binnen reguliere praktijken voor tandheelkunde die de bereidheid en deskundigheid cq specialisatie hadden om mensen met een verstandelijke beperking buiten de instellingen te behandelen. Dat waren er meer dan verwacht, echter voor betrokkenen onbekend. Meer informatie via secretariaat@vgbelangenplatform-drenthe.nl

Ook via de KNMT zijn vast goede voorbeelden op te vragen.

Binnen Pergamijn zijn we in 2016 gestart met een pilot Mondzorg. In 2017 gestart met de uitrol binnen de organisatie.Ik wilde een korte samenvatting mailen naar Judith, maar mailadres bestaat niet. Wat is het juiste mailadres?

Beste Edwin, dat is jdubero@vgn.nl

Misschien kan de oproep aan clienten en verwanten gedaan worden? wat en hoe doet de begeleiding het en wat vinden clienten en verwanten ervan? Op papier hebben is 1 ding..

Reactie toevoegen

 

Beveiligingsvraag:

Wat is het vierde woord in deze zin? *

* Verplicht veld