Nieuws

OVSE: Maak stembiljet verkiezingen gebruiksvriendelijker

08 juni 2017

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft kritiek op de omvang van het stembiljet bij de laatste verkiezingen in Nederland. Volgens de OVSE waren de stembiljetten door hun grootte vooral voor mensen met een verstandelijke beperking, ouderen en slechtzienden moeilijk hanteerbaar. De OVSE stelt dat het stembiljet gebruiksvriendelijker kan.

Sommige kiezers hadden moeite met het grote papier en de kleine letters, schrijft de organisatie in zijn rapportage van de verkiezingen.

Hulp in het stemhokje

De OVSE vindt dat de rechten van mensen met een beperking beter gewaarborgd moeten worden. Mensen met een fysieke beperking mogen zelf iemand meenemen voor hulp in het stemhokje, maar in een aantal stembureaus werd hun dat recht ontzegd en kregen ze iemand toegewezen.
Zo hebben  slechtzienden ook recht op assistentie in het stemhokje, maar daarvan bleek al voor 15 maart dat lang niet alle medewerkers op de hoogte waren. Bovendien wil een deel van de kiezers met slecht zicht zelfstandig kunnen stemmen. Stembureaus waren in maart uitgerust met vergrootglazen, die hen moesten helpen met het ontcijferen van de kleine letters op het biljet. Volgens sommige waarnemers was dit onvoldoende.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben geen toestemming voor hulp bij het stemmen. De OVSE stelt aan de kaak dat zij in Nederland niemand mogen meenemen in het stemhokje om hen te helpen. Nederland heeft een VN-verdrag getekend dat mensen met een beperking dat recht wel degelijk geeft, brengt de organisatie in herinnering.

Stembiljet gebruiksvriendelijker

De OVSE stelt dat het stembiljet gebruiksvriendelijker kan. Zo kunnen de partijlijsten met kleuren en logo's herkenbaarder worden gemaakt. Ook een overzichtelijker biljet van kleiner formaat zou zowel het stemmen als het tellen makkelijker maken.

Het rapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) over verkiezingen, vindt u in de bijlage.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: