Blogs

Actueel
 1. “Ze is weer vrolijk, ze kan eindelijk zelf naar buiten en ze heeft weer contact met de groep”, deze bemoedigende woorden van de gedragskundige geven mijn week een gouden randje. Wat een lef heeft de locatie getoond en wat ben ik betrokken bij een mooi innovatie project.

 2. Pakjesavond, maar voor wie?

  Blog

  Ook op de terreinen en zorgparken wordt deze week Sinterklaas gevierd. Vorig jaar mocht ik erbij zijn, op een groep van mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Daar zag ik begeleiders die hun stinkende best deden om er wat van te maken. Samen Sinterklaas vieren – is dat waar sociale inclusie om draait?

  portretfoto Simon Van der Weele
 3. Wat schrok ik toen ik in september de uitslag van onze jaarlijkse Monitor onder IZZ- verzekerden las. Met name in de langdurige zorg zijn veel zorgmedewerkers langere tijd onbeschermd aan het werk geweest: 40%. Ook bijna 40% heeft te maken gehad met corona. En het blijkt dat meer zorgmedewerkers zich druk maken over een besmetting van familie en van cliënten, dan over hun eigen gezondheid. Veel medewerkers hebben doorgewerkt, ook bij (lichte) klachten. De betrokkenheid is zo groot dat de zorg voor cliënten ver boven de aandacht voor eigen gezondheid en het eigen welbevinden gaat.

 4. 25 Jaar duwen en trekken

  Blog

  De afgelopen 25 jaar waren roerige tijden voor de Nederlandse gehandicaptenzorg: van de beweging van Kritische Ouders, naar 'menswaardige professionalisering' tot Wmo en Participatiewet. Welke ontwikkelingen hadden impact? En hoe nu verder? Dr. Martin Schuurman, zelfstandig onderzoeker en adviseur, eigenaar Kalliope Consult en voormalig directeur van onderzoeksinstituut BBI, schrijft erover in deze blog.

 5. Samen leren innoveren

  Blog

  Davina Jacobs is strategisch adviseur Zorgontwikkeling en Innovatie bij SDW Zorg. Ze merkte dat goede ideeën in de zorg soms niet worden doorgezet. Weten we wel wat we moeten doen om te kunnen innoveren? Volgens Davina kan dit alleen samen, zo schrijft ze in haar blog.

 6. Veel zorgmedewerkers piekeren over corona, blijkt uit een monitor van Stichting IZZ. Ook in de gehandicaptenzorg lopen zij risico’s. Dit kan leiden tot slapeloosheid en ziekte-uitval, schrijft onderzoeker Irene van der Fels. Zij roept bestuurders en leidinggevenden op om samen in actie te komen.

 7. Pieter Hermsen verlaat de gehandicaptenzorg, na jaren ervaring in de sector. Allereerst als verwant van iemand met een beperking, maar ook als verpleegkundige, docent, schrijver en uiteindelijk bestuurder. In dit blog blikt hij hierop terug en vergelijkt hij deze sector met andere takken van de langdurige zorg. "Verschillen zijn er, maar de overeenkomsten zijn groter."

 8. Docent en onderzoeker Sabina Kef raakt geïnspireerd door deelnemers van de masterclass Wetenschappelijk onderzoek, die de VGN in 2021 weer organiseert. Professionals die aan eerdere edities meededen wijzen erop dat de kloof tussen onderzoek en praktijk erdoor wordt verkleind. Dat klinkt logisch, maar is eigenlijk verbazingwekkend.