Blogs

Actueel
 1. Als ervaren CCE-coördinator heeft Anouschka Jansen heel wat initiatieven voorbij zien komen in de afgelopen jaren, om de kwaliteit van bestaan van cliënten in de gehandicaptenzorg te verbeteren. In deze blog schrijft Jansen over de inzet van technologie als mogelijke interventie in de casus van Youri, een jongeman met een ernstige verstandelijke beperking en ASS. 

  Anouschka Jansen
 2. Het IASSID-congres was met meer dan 800 online kijkers, muziek en kennisdeling een geslaagde manier om onderzoek over mensen met een verstandelijke beperking te delen en bediscussiëren. Tijdens de afsluiting van het congres werden er prijzen uitgereikt, omlijst met live muziek. Een feestelijke afsluiting van deze viering van kennis en diversiteit. Laten we een blik werpen op de hoogtepunten van IASSID 2021: van opvoeding tot geestelijke gezondheid, met vele waardevolle bijdrages aan maatschappelijke discussies – nu en in de toekomst.

 3. Wat merken we van Visie 2030 in de praktijk? Samen met een groot aantal VGN-leden, mensen met een beperking, hun netwerk, professionals en maatschappelijke partners ontwikkelde de VGN een toekomstvisie. Het hart van die visie is dat Nederland in 2030 een samenleving heeft waarin gewoon meedoen centraal staat. Wat zien we daarvan in de praktijk? In deze blog geeft Beatrijs van Riessen, bestuurder bij Estinea, haar visie.

  Beatrijs van Riessen
 4. Het was ervaringsdeskundige Ellis Jongerius die de toon zette tijdens het openingsdebat van het zesde Europese IASSIDD-congres, gisteren in Amsterdam. Zij is directeur van de LFB, de vereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking, en had zich goed voorbereid op het openingsdebat.

  portretfoto van Johan de Koning
 5. Sinds december 2020 loop ik stage op de communicatieafdeling van de VGN. Ik zit nu in het laatste jaar van de Hbo-opleiding Communicatie en Multimediadesign. Ik heb de droom om na mijn opleiding aan de slag te gaan als woordvoerder en doe daarom bij de VGN mijn afstudeeronderzoek over hoe de VGN haar leden kan ondersteunen op het gebied van woordvoering en crisiscommunicatie.

  Portret van Freek Felet
 6. Met liefde en humor schreef een vader een boek over een nog onbekend syndroom: het fragiele X-syndroom. Professionals kunnen er veel uit opsteken, schrijft Monika Reumkens. Bijvoorbeeld over het belang van het ‘systeem’ en het levensverhaal. En o ja, wist je dat mensen met autisme wel degelijk humor hebben?

  Reumkens
 7. Miranda van den Bergh is coördinator bij Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). CCE is partner van zorgprofessionals als het gaat om expertise over ernstig probleemgedrag bij mensen die langdurig professionele zorg en ondersteuning nodig hebben. In deze blog schrijft Van den Bergh over de nieuwe woonomgeving die een groep bewoners verdient en die past bij de gezamenlijkheid die ze inmiddels aankunnen. Maar, mag je een gegeven paard wel in de bek kijken? 'Help ons een frisse nieuwe start te maken'.

  Miranda van den Bergh CCE