Blogs

Actueel
 1. Hygiëne en infectiepreventie zijn ‘hot topics’ in de gehandicaptenzorg. Niet alleen door de coronacrisis is er (meer) aandacht voor, maar ook door een bezoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aan tien gehandicaptenzorglocaties. Daarnaast is de nieuwe hygiënecode gelanceerd, waarin je leest hoe je veilig omgaat met voedingsmiddelen. Ook daarin is schoonmaak en (persoonlijke) hygiëne enorm belangrijk. Hoe kunnen we de hygiëne en infectiepreventie verder verbeteren is nu de vraag.

  Mara
 2. Lieve Joris schildert in haar boek Hildeke een ontroerend portret van haar jongere zus, die ter wereld kwam met het syndroom van Down. Auteur Bert Natter, zelf vader van een meervoudig beperkte dochter, las het en genoot ervan. ‘Ik heb soms hardop zitten lachen, maar toen ik het dichtsloeg, huilde ik.’

  Natter
 3. Boris van der Ham is voorzitter van de VGN. Tijdens een bezoek aan een kinderdienstcentrum realiseert hij zich dat veel kinderen in Nederland niet de passende zorg krijgen die de meeste kinderen in het centrum wel krijgen. Boris maakt zich zorgen om de schrijnende situatie van deze kinderen. Lees meer in zijn column.

  Boris van der Ham
 4. De aansluiting tussen de gehandicaptenzorg en de poliklinische zorg in de ondersteuning van kinderen met ernstige meervoudige beperkingen moet beter. Dat constateert Johanna Haanstra aan de vooravond van de derde fase van het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. De huidige praktijk is zowel praktisch als emotioneel zeer belastend voor ouders.

  ZonMW
 5. Adri Vermeer (1936 – 2023) leerde beroepsbeoefenaren van diverse pluimage in de gehandicaptenzorg hoe je zelf wetenschappelijk onderzoek kunt doen. De masterclass die hij ontwikkelde voor ’s Heeren Loo en de VGN bleek een succesformule, schrijft mededocent Joop Hoekman.

  Joop Hoekman
 6. Boris van der Ham, voormalig Tweede Kamerlid (D66) en huidig voorzitter van de VGN, schreef in 2010 het initiatiefwetsvoorstel om artikel 1 van de Grondwet te wijzigen. Zijn voorstel was om handicap en seksuele gerichtheid toe te voegen aan dit artikel als verboden grond om te discrimineren. In dit blog schrijft hij over het belang van die wijziging die in 2023, twaalf jaar later, eindelijk van kracht werd.

  Boris van der Ham
 7. De wachtlijsten voor zeer intensieve gehandicaptenzorg lopen snel op. De oorzaak: de tarieven zijn niet kostendekkend. Gewoon zo doorgaan, lijkt volgens VGN-directeur Theo van Uum op het doorrijden in een auto terwijl de waarschuwingslampjes op het dashbord oplichten.

  Theo van Uum
 8. Is mbo soms te min?

  Blog 20 februari 2023

  Lang geleden vertelde ik een vrouw op een feestje over mijn werk als begeleider in de gehandicaptenzorg. Ze onderbrak me, door naar mijn opleidingsniveau te vragen. Ik fronste mijn wenkbrauwen. Hoe belangrijk is dat nu? Toen ik het woord ‘mbo’ liet vallen, reageerde ze met: ‘Oh…’ Ze draaide zich om en begon in een andere richting een nieuw gesprek…

  Cato Habets