Blogs

Actueel
 1. VGN-voorzitter Boris van de Ham neemt ons mee naar de voedselbank waar hij een dag vrijwilligerswerk deed. Daar had hij een gesprek met een mevrouw die hem vertelde over haar schaamte en haar lege gevoel. ‘Een nieuw jurkje’ was haar antwoord op de vraag wat ze dan miste. Maar achter dit antwoord school eigenlijk een diepere wens.

  Portret van Boris van der Ham
 2. Wat houdt meedoen aan de digitale samenleving eigenlijk in? Dat er meer bij komt kijken dan het hebben van een apparaat en een internetverbinding beschrijft Sanne van der Hagen in haar blog over e-inclusie.

  Sanne van der Hagen
 3. ‘Mijn wereld is stil’, schrijft Serhat Agacan in dit blog. Hij is doof. ‘Ik zie daar het probleem niet zo van in, ik heb alleen af en toe een hulpmiddel nodig. Ik wil het eigenlijk wel eens omdraaien: mensen die niet deze beperking hebben, hebben per definitie wel een ándere beperking. Zij hebben namelijk geen kennis van de dovencultuur, kunnen niet gebaren, weten vaak niet hoe om te gaan met doofheid.’ Agacan geeft in dit blog tips over communicatie met mensen die doof of slechthorend zijn.

  Serhat Agacan
 4. Noortje Smit, communicatieadviseur bij de VGN, werd geraakt door een uitspraak over mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) in het Parool: ‘Als twee puzzelstukjes niet goed passen, heeft dan maar één van de stukjes een beperking?’ Als een groep mensen niet kan meekomen in de samenleving, ligt de beperking niet alleen bij hen, schrijft ze.

  Noortje Smit lachend
 5. Zonder Stempel is een samenwerking tussen COC Nederland, LFB en Vilans. Zij komen op voor de belangen van mensen met een beperking die LHBTI-gevoelens hebben. Mensen met een beperking met LHBTI-gevoelens ervaren dit vaak als een dubbele beperking. Freek Felet, stagiair bij de VGN en ervaringsdeskundige bij de LFB, vertelt over Zonder Stempel en zijn eigen ervaringen.

  Freek Felet
 6. Sanne van der Hagen schrijft in haar blog over e-inclusie: volwaardig meedoen in de digitale samenleving. Zo heeft ze met haar kinderen afspraken gemaakt over het dagelijkse beeldschermgebruik, wat soms voor uitdagingen zorgt.

  Sanne van der Hagen
 7. Muziek is een belangrijk hulpmiddel in het omgaan met stress, voor mensen met ene verstandelijke beperking geldt dit nog meer dan voor anderen. Daarom is onderzoeker Martina de Witte erg blij met het praktische Muziekboek van Philadelpia Zorg.

  Philadelphia