AI vervreemdt niet, maar verbindt juist

De term ‘kunstmatige intelligentie’ (AI) roept bij velen nog altijd argwaan op. Ik snap dat wel. We worden overspoeld met berichten over risico’s, ethische dilemma’s en sciencefictionachtige doemscenario’s. Natuurlijk moeten we kritisch blijven en goed nadenken over de inzet van nieuwe technologie. Maar wat ik in de praktijk van de gehandicaptenzorg zie, is iets heel anders dan angst en controverse. Ik zie energie, bevlogen mensen en toepassingen die écht een groot verschil kunnen maken.

AI in de gehandicaptenzorg

Tijdens de uitreiking van de Pioneers Award in april werd dat weer eens glashelder. Met een korte omschrijving van drie van de vier genomineerden toon ik graag aan hoe AI niet vervreemdend werkt, maar juist verbindend, versterkend en verlichtend. 

Floow.ai

De personeelskrapte in de zorg is nijpend. Gelukkig willen steeds meer mensen – van studenten tot zij-instromers – zich omscholen tot zorgprofessional. Op die weg naar bekwaamheid komen deze goedwillenden veel papier, regels en trage processen tegen. Floow.ai biedt een veelbelovende oplossing, zonder die rompslomp.
Met behulp van een mobiele applicatie met AI-gestuurde leermodules kunnen medewerkers op de werkvloer direct leren en groeien. De app past het leertraject aan op iemands ervaring, bevat realtime certificeringsbeheer en vermindert de administratieve lasten drastisch. Alles draait om praktijkgericht leren in samenwerking met mbo-onderwijs en zorgorganisaties. Dit versnelt niet alleen het leerproces, maar geeft gebruikers sneller het goede gevoel: ik hoor erbij, ik kan dit.

Snappie

Een ondersteuningsplan opstellen kost veel tijd en energie.  Tijd die je liever aan de cliënt besteedt. Vanuit die gedachte is Snappie ontwikkeld, een AI-tool dat op basis van input van begeleiders, cliënten én hun netwerk automatisch een ondersteuningsplan opstelt.
Snappie is veilig, gebruiksvriendelijk en flexibel. Dat maakt dit tool uniek. Begeleiders kunnen altijd zelf de tekst controleren en aanpassen, zonder de noodzaak om ingewikkelde commando’s in te voeren. De AI doet het denkwerk en de mens houdt de regie. Het resultaat? Minder administratieve druk, een hoge inhoudelijke kwaliteit én meer ruimte voor persoonlijke aandacht. Snappie kwam tot stand door samenwerking tussen ontwikkelaar The innovation playground en PSW, een organisatie voor mensen met een (verstandelijke) beperking en een ondersteuningsvraag. 

Mo-online.nl

Een kennisplatform in ontwikkeling, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Mo-online.nl zal geen drempels kennen, geen inlog of verwarring, maar wel betrouwbare en begrijpelijke informatie. Die zal bestaan uit een sterke online community en interactieve leer- en ontwikkelmogelijkheden. 
En: er komt ook een slimme digitale assistent Noah. Hij zal onder andere vanuit de virtuele ontmoetingsruimte MoTown met behulp van generatieve AI antwoorden geven op vragen. Dat maakt informatie toegankelijker en persoonlijker. De respons van Noah is onder andere afgestemd op kennis van ervaringsdeskundigen en medewerkers bij Philadelphia zorg. Dit platform helpt mensen met een beperking om zelfstandig keuzes te maken. Het creëert geen afstand, maar juist nabijheid. 

Hulpmiddel, geen doel

De rode draad? Deze drie initiatieven zetten AI niet in om de mens te vervangen, maar om de mens te versterken. En zo moet het. Want het gaat niet om de hightech, het gaat om beter leren, beter ondersteunen, beter verbinden. Mijn boodschap: blijf kritisch op nieuwe technologie, maar hou ook het optimisme vast. Als ik alleen al naar deze pioniers kijk, zie ik vooral kansen. Voor de mensen met een beperking, voor de professionals, voor de hele sector.

Eva Huitink
Beleidsadviseur VGN

Meer weten over deze initiatieven of aansluiten? 
Mo-online: Hessel Rienstra (hessel.rienstra@philadelphia.nl
Snappie: Bianca Steeghs (b.steeghs2@psw.nl) of via dit formulier 
Floow.Ai: Elise Spaan (elise@thefloow.ai)

 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Eva Huitink
Telefoonnummer
Eva Huitink

Deze pagina is een onderdeel van