Technologie

Actueel
Lees hier de meest actuele informatie over dit thema. Wat speelt er allemaal? Als je hier kijkt, ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
-
Loket STOZ ook in 2025 beschikbaar voor aanvragen
De Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) is sinds mei 2024 geopend voor aanvragen. Ook in 2025 wordt de regeling opengesteld en kunnen aanvragen worden ingediend. De regeling is bedoeld voor zorgaanbieders die willen samenwerken met elkaar en een inkoper, om zorg of ondersteuning anders te organiseren met de inzet van digitale of hybride processen. We lichten toe waarom en hoe deze regeling relevant is voor de gehandicaptenzorg.
-
Wijzigingen in Microsoft licenties
Microsoft licenties ondergaan verschillende wijzigingen, waaronder prijsverhogingen, de introductie van maandelijkse facturatie voor jaarabonnementen en veranderingen in de manier waarop licenties worden verkocht, vooral voor non-profit organisaties.
Technologie helpt mensen met een beperking om zo zelfstandig mogelijk te leven. Door inzet van technologie kan zelfredzaamheid verhoogt worden waardoor mensen met een beperking gewoon kunnen meedoen en hun dag betekenisvol kunnen invullen. Daarnaast willen we de zorg toekomstbestendig houden en onderzoeken hoe technologie kan bijdragen aan het verkleinen van het personeelstekort en aantrekkelijk houden van werk door aangenamer en slimmer te werken.
Vanuit de digitaliseringsvisie richt de VGN zich op vier thema’s:
- Het reduceren van stress en spanning
- Het inzetten op nieuwe (volledig) digitale zorgvormen
- Slimmer en aangenamer werken
- Meer autonomie voor de cliënt
De VGN zet zich daarbij in om enerzijds een goede onderbouwing te krijgen van de toegevoegde waarde van specifieke technologische toepassingen en anderzijds op het breed uitrollen van bewezen kansrijke toepassingen. We stimuleren samenwerking en koplopersgroepen die zich gezamenlijk verbinden aan een van de vier thema’s. Om ervaring op te doen, richten we ons binnen het thema het reduceren van stress en spanning op het hulpmiddel HUME en binnen het thema nieuwe (volledig) digitale zorgvormen op DigiContact. Het is onze ambitie dat in de loop van 2025 de toegevoegde waarde van zowel HUME als DigiContact is onderbouwd en dat we een aanpak hebben voor het opschalen van het gebruik van dez toepassingen. De toegevoegde waarde en aanpak stellen we breed beschikbaar en op basis van de ervaringen breiden we de aanpak uit naar andere kansrijke toepassingen.
Binnen de VGN werken we nauw samen met de Bestuurlijke Adviescommissie Digitalisering & Technologische innovatie. Daarnaast stemmen we af met het ministerie van VWS, werken we samen met de academische werkplaats ZoTeG van Academy Het Dorp, de Innovatie-impuls 2 van Vilans en verkennen we de samenwerking met het platform Digizo. Waar mogelijk zoeken we synergie met ActiZ en de Nederlandse ggz.
Links
Artificial intelligence (AI) in de zorg
We zien kansen voor de langdurige zorg om met AI versneld de zorgvraag te verminderen en zelfstandigheid van mensen te vergroten. AI kan de langdurige zorg efficiënter maken onder andere door: administratieve taken te automatiseren, personeel en logistiek beter te plannen, vroegsignalering en diagnostiek te verbeteren, en gepersonaliseerde zorg en communicatie met en door cliënten te ondersteunen.
Hierover is meer te lezen in het addendum AI in de langdurige zorg die we samen met ActiZ hebben geschreven. Hierin beschrijven we niet alleen de kansen van AI, maar ook de specifieke uitdagingen waar we – samen met partners zoals het Ministerie van VWS – mee aan de slag moeten. Het addendum "AI in de langdurige zorg", als aanvulling op het NVZ-NFU Position Paper "AI in de Zorg – Versneld en Verantwoord Opschalen", is onderaan deze pagina te downloaden.
Hieronder hebben we links en informatie gebundeld rondom het thema AI in de (gehandicapten)zorg:
AI-verordening / AI-act
De AI-verordening is een Europese wet die regels stelt voor de ontwikkeling en het gebruik van AI-systemen. Ook geeft de wet rechten aan burgers die in aanraking komen met AI-systemen. Lees meer op de website van de digitale overheid.
Organisaties (en dus ook zorgorganisaties) die gebruikmaken van AI-systemen moeten vanaf februari 2025 zorgen dat hun werknemers ‘AI-geletterd’ zijn. Dat betekent dat mensen die binnen of namens de organisatie AI-systemen gebruiken, voldoende kennis, vaardigheden en begrip moeten hebben om AI op een verantwoorde manier in te zetten – zowel op technisch als op praktisch, sociaal en ethisch gebied. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) schreef hun perspectief op hoe organisaties aan de slag kunnen met AI-geletterdheid.
Relevante links
- Professionals, onder andere uit de gehandicaptenzorg, werkten mee aan een vragenlijst die input leverde voor de publicatie sectoroverstijgende verkenning naar AI ter vermindering van registratielast.
- Onderzoek naar datagedreven inzichten, onder andere met inzet van AI bij Carmenda.
- Programma 'leren werken met data' waarbij AI ook een rol speelt.
We horen graag waar uw organisatie AI voor inzet of wil inzetten om zo kennisuitwisseling te stimuleren.