Nieuws

Praktische toolkit helpt familieparticipatie te organiseren en stimuleren

06 mei 2013

Betrokkenheid van familie is belangrijk in de langdurende zorg. Ook na de verhuizing naar een zorgcentrum blijven familie en bekenden een grote rol spelen in het leven van cliënten en zijn ze waardevol voor hun welzijn en welbevinden. Zorgorganisaties kunnen deze betrokkenheid en zelfs de actieve deelname van familie faciliteren en stimuleren. Vilans en In voor zorg! hebben een toolkit samengesteld die hierbij helpt.

Succesvol investeren in familieparticipatie gaat verder dan alleen de werkvloer. Het vraagt een passende houding en werkwijze op alle niveau’s van de organisatie. De toolkit voorziet in die behoefte met informatie en tips voor het totale proces, logisch ingedeeld naar thema’s van visievorming tot uitvoering.

Aanpak
Zorgorganisaties kiezen hun eigen aanpak: ze voeren familieparticipatie zelf in met behulp van de toolkit of met ondersteuning van Vilans. Kiezen ze ervoor familieparticipatie zelfstandig in te voeren, dan biedt de toolkit instrumenten en tips voor alle lagen van de organisatie: van bestuur en management tot medewerkers en vrijwilligers in de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Kennis en praktijkervaring
Elk thema bevat actuele kennis en praktische instrumenten, gecombineerd met voorbeelden uit de praktijk. De onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in een duurzame versterking van familieparticipatie.

Meer informatie
Voor meer informatie over de toolkit of advies en begeleiding bij het invoeren van familieparticipatie kunt u contact opnemen met Cecil Scholten, expert informele zorg, c.scholten@vilans.nl of Yvonne de Jong, expert familieparticipatie, y.dejong@vilans.nl.

Klik hier voor de toolkit familieparticipatie.