Achtergrond

Ermelo, Hardenberg, Zwolle, Katwijk en Goes

31 januari 2018

De afgelopen maanden hebben heel veel mensen via een online vragenlijst de toegankelijkheid van hun gemeente beoordeeld. Ook minister Hugo de Jonge van VWS steunt de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente. Hij maakte dan ook met veel plezier bekend welke vijf er kans maken op de titel. Dat deed hij op 18 december live op Facebook.

Voor de verandering kreeg de minister dus geen grote telelens, maar een bescheiden telefoontje voor zijn neus. Op deze manier kon een liveverbinding op Facebook tot stand komen. Met de vijf enveloppen op tafel maakte hij één voor één de kanshebbers bekend. Daarbij citeerde hij telkens een positieve ervaring van een beoordelaar. De gemeenten Ermelo, Hardenberg, Zwolle, Katwijk en Goes kwamen als beste uit de bus. Katwijk kreeg bijvoorbeeld de feedback dat ‘zelfs het strand toegankelijk is’.

Maar er kan er natuurlijk maar één de titel winnen. Daarom worden de genomineerden flink onder de loep genomen. In de tweede en tevens laatste fase van de verkiezing richten de initiatiefnemers zich niet meer alleen op fysieke toegankelijkheid. De focus ligt nu op zogeheten levensdomeinen. Hoe makkelijk komen mensen aan werk of aan een geschikte woning? Zijn sportvoorzieningen toegankelijk?

Het waarderend onderzoek wordt uitgevoerd door Inclusionlab. Dit team bestaat uit mensen die zich laten inspireren door het ideaal van een inclusieve samenleving. Het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking is daarbij de leidraad.

Allereerst wordt er een inhoudelijke scan gemaakt van beleidsdocumenten van onder anderen de gemeente zelf. En vervolgens: wordt er ook echt wat met die ideeën en plannen gedaan? Tijdens werkconferenties worden knelpunten én mooie voorbeelden in de gemeente verzameld. Ook het VN-vertelpunt van de Coalitie voor Inclusie biedt de mogelijkheid om verhalen over de levensdomeinen op te halen. En op basis daarvan wordt een eerste aanzet voor een inclusie-agenda voor de gemeente ontwikkeld.

Het eindrapport wordt begin maart opgeleverd en dan wordt ook bepaald welke gemeente een jaar lang de titel ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’ mag dragen.
De verkiezing is een initiatief van de VGN-campagne Nederland Onbeperkt en van Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland.

Filmpje met de minister terugzien? Kijk hier

 

Deze pagina is een onderdeel van: