Achtergrond

Ernst Timmer over Florijn: ‘Dit is de realiteit.’

23 juli 2013

In zijn nieuwe roman Florijn wil Ernst Timmer laten zien hoe de zorg eruit ziet zonder de mooie woorden waarmee we haar aankleden. Dat zegt hij in het septembernummer van Markant.

‘Ik wilde laten zien hoe de zorg eruit ziet zonder kleren’, vertelt Timmer. ‘Zonder “de cliënt centraal”, zonder “zorg op maat”, zonder al die wollige termen waarmee we de zorg verbaal aankleden. “Uitgaan van de eigen kracht van de cliënt” - dat is niet allemaal onzin, maar het is wel allemaal aankleding. Het moet toch ook mogelijk zijn om gewoon eens te laten zien wat er gebeurt. Heel kaal, zonder opsmuk.’

 

Florijn gaat over een wegkwijnende oude man met een buikwond, die met zijn hond Nero in een vervuild huis woont. Hij is een zorgmijder die de mensen die hem willen helpen steevast begroet met: ‘Ga weg’, ‘Teef’ of ‘Etter’.

 

Ernst Timmer is de auteur van verschillende succesvolle romans, waaronder De stille omgang en Zwarte ogen. Ook is hij ambulant begeleider bij de Gemiva-SVG Groep. In opdracht van zijn werkgever schreef hij eerder een bundel verhalen die zijn gebaseerd op ervaringen met cliënten, De ruiten van Penrose, maar dat boek heeft een ander karakter.

 

‘Er zijn heel veel percepties van de zorg’, zegt Timmer. ‘Die noem ik voor het gemak: de kleren van de zorg. Dat is hoe iedereen naar de zorg kijkt. Zowel mensen die zelf zorgverlener zijn en in fraaie bewoordingen vertellen hoe goed ze bezig zijn - zoals in De ruiten van Penrose - als mensen die zeggen: er lopen tachtig hulpverleners in dat gezin en het gaat nog niet goed. Die percepties komen niet aan de orde in Florijn. Ik wil gewoon laten zien wat er gebeurt. Laat iedereen zelf maar oordelen wat hij daarvan vindt. Dit is de realiteit.’

 

Op het YouTubekanaal van Markant leest Timmer een hoofdstuk voor uit Florijn: www.youtube.com/watch?v=xegOXocKG2c

portretfoto van Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning