Achtergrond

Interactie

27 maart 2019

Marco Goedegebure (46 jaar) staat in zijn woonkamer en draait rondjes. Hij woont sinds 2013 in de Vuurvlinder, een woongroep van Visio voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking, die deel uitmaakt van De Vlinderhof in Hoogeveen. Marco zegt dat hij veel van auto’s houdt, maar als begeleidster José Zoer binnen komt met Paro pakt Marco hem meteen vast en gaat ermee op de bank zitten.

man aait knuffel zeehond

Paro is een sociale interactieve robot zeehond die met behulp van sensoren reageert op menselijk contact. Marco knuffelt Paro en zegt dat hij lief en zacht is. En groter dan een cavia! Hij begint liedjes te zingen waar Paro op reageert met kwispelen, geluidjes maken en met de ogen knipperen. Volgens José Zoer geeft Paro een gevoel van geborgenheid en geeft hij veel plezier en gezelligheid. ‘Paro zorgt  ervoor dat je de interactie aangaat’.

Paro is vorige zomer aangeschaft voor de bewoners van de woongroepen van De Vlinderhof. De ene bewoner vindt het niets en de ander vindt het geweldig, zegt José. Zo’n tien tot vijftien bewoners maken er momenteel met enige regelmaat gebruik van. Marco zelf vraagt af en toe naar Paro, vooral voor de gezelligheid. ‘Hij mag wel mee op vakantie’, zegt Marco.

Deze pagina is een onderdeel van: