Achtergrond

Kleine kruiwagens

31 januari 2018

Mijn dochter moest voor school twee dagen een snuffelstage lopen. Waar vindt je die? De trainer van haar voetbalteam wist een leuke plek voor haar. Zo gaat dat, een netwerk is voor iedereen belangrijk. Zelf ben ik slecht in klussen. Dus als er een muurtje gestuct moet worden, ben ik blij dat ik iemand kan bellen.

Helaas is dat niet voor iedereen zo eenvoudig. Juist de mensen in onze samenleving die het meest kwetsbaar zijn, hebben vaak het kleinste netwerk. SCP-directeur Kim Putters zei dat onlangs in een lezing voor de VGN. En in het interview in deze Markant wijst hij erop dat hier een taak ligt voor gemeenten.

Tweede Kamerlid René Peters heeft er een mooie uitdrukking voor. Toen ik laatst met hem op werkbezoek was bij Cello, zij hij tegen een groep jongeren: ‘Wat jullie dus eigenlijk nodig hebben, is een heleboel kleine kruiwagens!’

Kim Putters vraagt zich af of gemeenten wel goed ingesteld zijn op deze taak. Maar je kunt je ook afvragen of dat voor de zorg het geval is. Als ik bij een werkbezoek een groep jongeren met een licht verstandelijke beperking ontmoet, merk ik dat ik me niet meer voorstel als directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Ik zeg dan maar: VGN. Want ze vinden niet dat ze gehandicapt zijn en op zorg zitten ze helemaal niet te wachten.

Misschien kunnen we vaker zelf de kruiwagen zijn, of mensen helpen om de juiste kruiwagens te vinden. De kwaliteitsmethode Dit vind ik ervan is er een mooi voorbeeld van. In plaats van te vragen wat mensen met een beperking vinden van de zorg, vragen we waar ze behoefte aan hebben. Meer vriendschappen, zegt de één. Mijn broer weer zien, zegt een ander. De begeleider wist niet eens dat deze man een broer had. Maar gelukkig heeft hij ervoor gezorgd dat de beide broers elkaar weer hebben gevonden.

FRANK BLUIMINCK DIRECTEUR VGN
FBLUIMINCK@VGN.NL
TWITTER @FRANKBLUIMINCK

Frank Bluiminck
Frank Bluiminck Voormalig directeur VGN

Deze pagina is een onderdeel van: