Achtergrond

Lokale lobby rond de gemeenteraadsverkiezingen en daarna

22 februari 2018

Op 21 maart waren de gemeenteraadsverkiezingen. Zowel een nieuwe gemeenteraad als de onderhandelingen voor het college-akkoord bieden veel mogelijkheden voor lokale belangenbehartiging. Maar hoe brengt u het beste uw boodschap over? Tijdens de werksessies ‘Uw boodschap in het college-akkoord’ in Den Bosch, Zwolle en Utrecht wisselden de professionals uit de gehandicaptenzorg onder leiding van Wallaart & Kusse Public Affairs enthousiast hun ervaringen en tips met elkaar.

De professionals legden voor waar zij tegen aan liepen als zij hun boodschap onder de aandacht willen brengen bij politici in hun gemeente(n). Wallaart & Kusse Public Affairs (WKPA) legde uit wat een gemeenteraad doet, welke spelers er zijn en welke middelen je kan inzetten om te lobbyen. Tijdens elke werksessie was een gemeenteraadslid uit de desbetreffende gemeente aanwezig om over zijn werk als raadslid te vertellen. Dit zorgde voor leuke en leerzame gesprekken waarbij het raadslid ook veel lobbytips gaf aan de deelnemers.

Hoe bedien je als aanbieder de vele gemeenten waar je mee te maken hebt? Hoe ga je om met de ondoorgrondelijkheid van de zorgregio's? Hoe ziet de structuur van de gemeente eruit? Dat waren enkele van de vragen waarover werd gesproken en tips werden uitgewisseld. Voor een succesvolle lobby heb je een doel, kennis, tijd, goede timing, een netwerk en veel geduld nodig. Er is niet maar één manier die altijd werkt, je hebt te maken met mensen. Maar toch zijn er wel vuistregels die helpen, zoals bijvoorbeeld de politieke agenda van de gemeente als leidraad gebruiken.

Wilt u meer tips lezen? Bekijk dan de handreiking in de bijlage. 

De VGN start de komende tijd met een aantal verdiepende sessies in de vorm van masterclasses. We informeren u als de data bekend zijn.

 

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen