Achtergrond

Media

'Vier interessante publicaties over mensen met een beperking en hun ondersteuning.'

boeken publicaties vgn in boekenkast

NIEUW SAMENSPEL

Een generatiekloof gaapt op de werkvloer. Strak en hiërarchisch ingerichte organisaties zijn van de eerste generatie. Terwijl medewerkers inmiddels twee generaties verder zijn: mondig, zelfstandig en goed opgeleid. Dat botst. Professionals zitten niet te wachten op bureaucratie en regels. Hoe meer tijd ze daarmee kwijt zijn, hoe minder tijd er overblijft voor de klant.
Organisatieadviseur Eefke Pol ontwikkelde daarom een nieuwe vorm van organiseren waarin TRUST centraal staat. Die letters staan voor Tweezijdige relaties, Ruimte geven, Uitdagend, Support en Transparantie. Doel is organisaties effectiever te maken en medewerkers en managers beter tot hun recht te laten komen. Minder ingewikkeld doen en de aandacht volledig richten op wat belangrijk is, zoals mensen met een beperking ondersteunen. Het boek van Eefke Pol is praktisch; je kunt er meteen mee aan de slag.
Eefke Pol, TRUST, het slimme zusje van SMART. ISBN 978-94-63187-87-9. Prijs 19,50 euro. Bestellen: mijnmanagementboek.nl.

KINDEREN VAN….

Ze nemen vaak de rol van hun ouders over, Zijn als kind verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen het gezin - het lot van menig kind van ouders met een verstandelijke beperking. Voor hun positie en problemen is weinig aandacht. De hulpverlening richt zich op de ouder en het kind wordt vergeten. Het boek Ouder van mijn ouders geeft deze kinderen een gezicht.
Acht ‘kinderen van’ vertellen hun levensverhaal. Daarna geven een kinderrechter en twee ethici hun visie op het krijgen van kinderen door mensen met een verstandelijke beperking. De één signaleert een spanningsveld tussen de rechten van het kind en van de ouder, de ander benadrukt het belang van goede ondersteuning van deze ouders. Maar ook de kinderen verdienen aandacht. Verschillende initiatieven, zoals een lotgenotengroep en belangenorganisatie SIEN, zorgen daarvoor.
Karel Bruinsma (tekst), Maarten Verbaarschot (foto’s), Ouder van mijn ouders. Hillegom, 2016. ISBN 978-94-92261-06-9. Prijs 30,00 euro. Bestellen via sien.nl

BUITENGEWOON

Limburgers kennen haar wel: zangeres Maud Wilms. Met haar liedjes staat ze regelmatig in de L1mbo Top 10  van de Limburgse zender L1. Haar zoon Arje heeft het Williams syndroom. In zijn eerste levensjaar huilde hij alleen maar. Muziek bracht troost en kracht, zowel voor moeder als kind. Daaruit is de cd Buitengewoon voortgekomen met tien liedjes in het Nederlands, Engels en Limburgs.
In de liedjes klinkt de liefde voor Arje door, maar ook de twijfels en zorgen van een moeder met een kind dat een beperking heeft. Zoals ‘2 werelden in 1’ waarin het gaat over het gevoel gevangen te zitten in de zorg voor je kind. ‘Als ik er niet voor zorg dan gebeurt er werkelijk niets. Als ik het niet zo doe kan ik lang wachten op iets.’ De titelsong benadrukt weer het geluk en de schoonheid: ‘Buitengewoon maakt alles mooier, zoveel mooier dan gewoon. Buitengewoon maakt geen verschil, verschil is mooi gewoon.’
Maud Wilms, Buitengewoon. Prijs 15,00 euro. Bestellen via maudwilms.nl

IN AFRIKA

Liliane Fonds doneerde geld aan de opvang van kinderen en volwassenen met een beperking op het platteland van Zuid-Afrika, Zimbabwe en Oeganda. Daarmee werden ook nieuwe methoden geïntroduceerd, zoals een spel-interventie en multi sensory story telling (MSST). Waar het voorheen vooral ging om verzorging, staan nu ook stimuleren en ontwikkelen centraal. Het gaat hierbij zowel om ondersteuning in de thuissituatie als in dagcentra en woonvoorzieningen.
In dit boek staan achtergronden over deze vaak verwaarloosde groep in Afrika. Maar het bevat ook concrete en geïllustreerde beschrijvingen van de gebruikte interventies. Ter plekke is onderzocht wat de effecten daarvan zijn. Zo kregen kinderen met ernstige beperkingen in acht weken tijd significant betere speelvaardigheden.
Adri Vermeer en Zsoka Magyarszeky (eds.), Disability care in Africa. VU University Press, 2014. ISBN 978-90-8659-688-1. Prijs 44,95.

Deze pagina is een onderdeel van: