Achtergrond

Media

Vier interessante publicaties over mensen met een beperking en hun ondersteuning.

Respect

Hulpverleners hebben de neiging om vast te houden aan bepaalde theorieën en systemen. Deze rechtlijnigheid is niet altijd wenselijk. De Vlaamse professor Eric Broekaert vond het daarom belangrijk om verschillende theorieën met elkaar te verbinden, zodat een optimaal effectieve, integratieve handelingsorthopedagogiek ontstaat. Hij integreerde filosofie, kunst en pedagogiek.
Broekaert was zijn hele loopbaan verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent. In 2016 overleed hij en ter nagedachtenis werd dit boek samengesteld. Nieuwsgierigheid naar en respect voor de stem van mensen in de marge vormen de onderstroom van de orthopedagogische relatie, was het adagium van Broekaert. Alleen met een open blik lukt het om aan te sluiten bij de complexiteit van de dagelijkse realiteit.

Stijn Vandevelde (etc.), De Integratief-holistische orthopedagogiek van professor Eric Broekaert. Antwerpen/Apeldoorn Garant 2017. ISBN 978-90-441-3552-7. Prijs 24,90.

De stressbalans

Wilskracht, perfectionisme en doorzettingsvermogen. Mooie eigenschappen die nuttig zijn in de werkomgeving. Maar juist bij die hardwerkende en zorgzame collega waarop je altijd kon bouwen, kan de accu ineens leeg zijn. Een proces van jarenlange roofbouw komt tot een climax in een burn-out. Iemand is helemaal op en wil niet meer. Resultaat: getraumatiseerd door het werk, walging als je er aan denkt.
Psychotherapeut Carien Karsten ontwikkelde een 30-dagenprogramma om uit een burn-out te komen. Het boek mét werkboek bestaan ieder uit dertig hoofdstukken, per dag eentje om stap voor stap te werken aan het bestrijden van de burn-out. Het begint met het opmaken van de stressbalans en eindigt met een blik vooruit. Want na het doen van alle oefeningen sta je er sterker voor, maar hoe kun je dit vasthouden?

Carien Karsten, Je burn-out, Een 30-dagen programma met werkboek. Utrecht/Antwerpen Kosmos 2017. ISBN 978-90-215-6659-7. – Werkboek: ISBN 978-90-215-6661-0. Totaalprijs 25,00 euro.

Het verschil

Niet de X-factor, maar de ‘Factor i’ kan het verschil maken voor ‘laagbegaafde jongeren’. Die factor staat voor ‘iets dat of iemand die het verschil maakt’. Zoals iemand die weet aan de juiste knoppen te draaien en een gevoelige snaar kan raken, zodat deze jongeren in beweging komen en hun talenten ontwikkelen.
De jongere ‘zien’ is de belangrijkste basis daarvoor. Maar er zijn meer ingrediënten en die worden in dit boek op een praktische manier beschreven. Soms lijken die simpel, zoals het benadrukken en versterken van gewenst gedrag. Maar om de juiste aanpak te kunnen kiezen heb je wel wat bagage nodig als pedagogisch professional. Zoals kennis over leerstijlen en persoonlijkheidsontwikkeling, maar ook over de steun die overheid en instellingen kunnen geven. Ook dat soort zaken komt aan bod in dit boek.

Simon C. Klein, Talentbegeleiding bij laagbegaafde jongeren, Hoe jij als pedagogisch professional het verschil maakt. Bussum Coutinho 2017. ISBN 978-90-469-0591-3. Prijs 22,50.

Gedeelde liefde

Damon heeft dezelfde liefde voor pattisserie en boulangerie al Robèrt van Beckhoven, bekend van Heel Holland bakt. Samen gaan ze bakken, praten ze over hun ervaringen en wisselen recepten uit zoals die van een heerlijke sinaasappeltaart van Damon. In dit boek delen 26 mensen met een verstandelijke beperking hun passie of talent met een bekend persoon. Zo verandert Henk als hij zijn theaterkleding aandoet van stille man in een entertainer. Samen met Tineke Schouten duikt hij in de verkleedkist en zetten ze hun favoriete typetjes neer. De variatie aan passies en talenten die aan bod komen is groot: van paarden en dansen tot wetenschap en sport. Het boek is een jubileumuitgave bij het vijftigjarig bestaan van zorgorganisatie Careander uit Harderwijk.

Maranke Pater (tekst), Mathilde Dusol (fotografie), Het podium is voor jou. Barneveld Nabij Producties 2017. ISBN 978-94-9205-5422. Prijs 17,50 euro.

Deze pagina is een onderdeel van: