Achtergrond

Media

Vier interessante publicaties over mensen met een beperking en hun ondersteuning.

boeken publicaties vgn in boekenkast

Ontwikkelingshulp

In de Haagse politiek is het constant een punt van discussie: meer of minder geld naar ontwikkelingshulp? De één vindt het broodnodig, terwijl een ander zegt je er bananenrepublieken mee in stand houdt. Op advies van Rita Kok, de vrouw van voormalig premier Wim Kok, bezocht hoogleraar orthopedagogiek Adri Vermeer twee projecten in Zuid-Afrika: het Sizanani Children’s Home, een tehuis voor lichamelijk- en verstandelijk beperkte kinderen, en Ndlovu Care Group, gericht op hiv- en aidszorg. Vermeer deed onderzoek naar de effectiviteit van onder meer deze twee hulpprogramma’s.
Daarbij kwam hij tot de conclusie dat je onderscheid zou moeten maken tussen ontwikkelingssamenwerking en ontwikkelingshulp. Bij de eerste variant gaan de geldstromen van grote ontwikkelingsorganisaties en westerse overheden richting overheden van ontwikkelingslanden. Het gevaar van corruptie ligt daarbij op de loer. Bij de tweede variant gaat het om steun aan kleinschalige, lokale organisaties.
Spoiler: Vermeer vindt dat je niet mag spreken van een ‘bodemloze put’ en pleit voor het investeren in sociaaleconomische ontwikkeling en het lenigen van acute nood. Dit doet hij aan de hand van sprekende situaties waarin hij gedurende zijn onderzoeken verkeerde.
Adri Vermeer, Ontwikkelingshulp, ja!, Een pleidooi. Uitgeverij Vesuvius, Amsterdam 2016. ISBN: 9789086597390. Prijs 15,- euro.

Gebaren

Het boek De Kleine Walvis van de Britse kinderboekenschrijver Benji Davies is verkozen tot het prentenboek van het jaar 2017. Het Nederlands Gebarencentrum heeft er met toestemming van Uitgeverij Luitingh-Sijthoff een vertaling van gemaakt. Het is een dvd waarop twee versies te zien zijn: een uitvoering in Nederlandse Gebarentaal en eentje in het Nederlands ondersteund met gebaren. Op deze manier kan ook een goed horende het verhaal volgen of het verhaal zelf in gebarentaal leren te vertellen.
Het prentenboek gaat over het jongetje Boy dat samen met zijn vader en zes katten in een huisje aan zee woont. (Het woord ‘kat’ vertaal je trouwens door met wijs- en middelvingers bij je eigen gezicht een paar snorharen uit te beelden). Als Boy na een stormachtige nacht een walvisje op het strand aantreft, doet hij er alles aan om het dier in leven te houden, om te beginnen door hem met emmertjes water te besprenkelen.
De dvd toont steeds de levendige illustraties uit het boek waarna één van de twee tolken in beeld verschijnt om het verhaal te vertellen. Sarah Muller en Liesbeth Wulffraat doen dit vol overgave.
Benji Davies, De Kleine Walvis, Een vertaling door het Nederlands Gebarencentrum. Te bestellen via gebarencentrum.nl. Prijs 7,50 euro.

Slechte leiders

Iedereen heeft wel eens het woord ‘zakkenvuller’ gebruikt. Collectief ergeren we ons aan bankdirecteuren die na falend beleid flinke oprotpremies meekrijgen. En in de zorg, of misschien júist in de zorg, zien we liever geen in glimmende sportwagens.
Volgens Joep Schrijvers is de vraag niet: hoe krijg je goede leiders? Maar: hoe komen we van slechte leiders af? Daarbij is het belangrijk om een typisch ongeschikte leider of manager zo snel mogelijk te herkennen. Zo is er de narcist, de leider die verslaafd is aan zijn eigen ego. Of de wegkijker, iemand die alles weglacht en problemen niet durft op te lossen.
Volgens Schrijvers is er een belangrijke rol voor toezichthouders weggelegd, zeker omdat zij zich de laatste jaren professionaliseren. Maar, hij heeft ook een praktisch hoofdstuk geschreven voor de ‘volgelingen’ die zich tegen slechte leiders willen verzetten. Hij benoemt eerst de milde maatregelen, om uiteindelijk over te gaan op het grove geschut als stakingen en (geweldloze) interventies.
Zomaar een vermoeden: als iedere werkende Nederlander dit boek leest en de tips zou opvolgen, zou de Boze Burger een zeldzaam fenomeen worden.

Joep Schrijvers, Hoe raak je ze kwijt? Over ontspoorde leiders en slechte managers. Scriptum, Schiedam 2017. ISBN: 9789463190381. Prijs 19,95 euro. (ebook 9,95 euro)

Seksueel misbruik

Gesprekken over nare gebeurtenissen op seksueel gebied zijn moeilijk. Zeker als de pleger of het slachtoffer een verstandelijke beperking heeft. Carante Groep vindt dat dit onderwerp niet alleen de expertise van slechts enkele deskundigen mag zijn en brengt daarom een nieuwe dvd met voorbeeldgesprekken uit.
De nieuwe editie van de dvd Baas van het Gesprek is volledig gebaseerd op het boek Gezegd of Gezwegen van Marianne Heestermans, Kim van den Boogaard en Petri Embregts, uit 2015. De vier varianten van gesprekken die aan bod komen zijn: het taxatiegesprek volgens het scenariomodel, het diagnostisch interview schokkende gebeurtenis, het diagnostisch interview gevolgen seksueel misbruik en het diagnostisch interview seksueel overschrijdend gedrag.
De gesprekken worden gevoerd met een mannelijke of vrouwelijke acteur die de rol vertolkt van iemand die is misbruikt, of van iemand die zelf seksueel overschrijdend gedrag heeft gepleegd. Tijdens de interviews komen instructies in beeld die vertellen welke gespreksvorm toegepast wordt en welke technieken daarbij gebruikt worden.

Carante Groep, Baas van het Gesprek. Derde herziende editie 2017, een initiatief van Expertisegroep Seksualiteit van Carante Groep. Prijs 26,35 euro, te bestellen via: aversteeg@carantegroep.nl.

Deze pagina is een onderdeel van: