Achtergrond

Tamara van Ark: ‘We hebben echt iedereen nodig’

25 juli 2018

´Ondank alle goede bedoelingen kijken we in ons land vaak naar wat mensen niet kunnen, in plaats van wat ze wel kunnen´, zegt Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

tamaravanark

Zojuist hebben elf partijen de intentieverklaring ´Werken in zorg en welzijn´ ondertekend, waaronder de ministeries van VWS en SZW en de VGN. Het doel is om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen in de zorg, met name in verpleeghuizen. Deze sector kampt met een flink tekort aan personeel. ‘We hebben echt iedereen nodig´, zei minister Hugo de Jonge tijdens de bijeenkomst. En SZW wil graag meer mensen laten participeren in het arbeidsproces.

Geen mouwen

Tijdens de bijeenkomst kwamen eerst mensen aan het woord die inmiddels een plekje hebben veroverd op de arbeidsmarkt, zoals Oaffa Azarkan. Zij heeft bij Cordaan een praktijkverklaring woonhulp behaald en is inmiddels op twee locaties aan de slag, op de eerste onder begeleiding, op de tweede met begeleiding op afstand. En Nik van Hoogstraten, panellid uit de campagne Nederland Onbeperkt, die onlangs een baan heeft gekregen bij SZW, als ambassadeur voor mensen met een arbeidsbeperking.

De bijeenkomst vond op 11 juli plaats in het Gulden Huis in Den Haag. De bewindslieden Van Ark (VVD) en De Jonge (CDA) lijken elkaar goed te hebben gevonden. De Jonge wijst erop dat beiden ex-wethouder zijn en graag de handen uit de mouwen steken. Van Ark, in witte zomerjurk: ‘Ik draag niet eens mouwen.’ Dus hielpen ze ter plekke ook bij het serveren van de koffie aan mensen die in het Gulden Huis verpleegd worden, samen met nieuwkomers die er inmiddels een werkplek hebben gevonden. Van Ark doet het met verve: ‘Ik ben Tamara, ik mag vandaag de koffie inschenken.’

Jezelf zijn

Op de achtergrond smeedden de bestuurders van de andere partijen die de intentieverklaring ondertekenden intussen hun netwerk, want de ideeën moeten nog wel worden waargemaakt, vooral in de regio’s. Dat betekent opleidingstrajecten en passende banen voor leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs, en voor mensen uit de doelgroep van de Participatiewet of met een UWV-uitlering, en mensen met een migratieachtergrond.

´Ik heb net koffie geschonken samen met Layla’, vervolgt Van Ark na afloop. ‘Zij vertelde me dat ze niet zo´n prater is en niet snel lacht. Maar hier heeft ze het gevoel heeft dat ze gewoon zichzelf mag zijn. Het is niet erg als ze een keer een glas laat vallen. Daarom wil ze graag in de zorg werken Moet je je eens voorstellen wat er met je gebeurt als iedereen altijd alleen maar kijkt naar de fouten die je maakt. Dan word je heel klein. Maar als mensen zeggen: dat kan gebeuren, hoe gaan we het voortaan doen? - dan kun je echt opbloeien.´

Foto: Hans Tak

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: