Achtergrond

Zonnetje in huis

02 februari 2024

Berry Bleikertz (56) voelt zich in de donkere wintermaanden, net als veel meer Nederlanders, soms somber en moe. ‘In de zomer gaat Berry vaak tegen de muur in het zonnetje staan met zijn duim in zijn mond om te genieten van het zonlicht’, vertelt Feline Spijkers. Zij is de persoonlijk begeleider van Berry die bij Amarant in Tilburg woont.

seizoenen - Markant

Wit Licht

‘Vanaf november, toen de dagen korter en donkerder werden, zijn we gestart met lichttherapie voor Berry.’ Dat gebeurt met een sterk, wit licht zonder ultraviolette straling. Het licht is vergelijkbaar met het daglicht drie kwartier na zonsopgang. Tijdens de therapie zit Berry ongeveer twintig minuten aan de eettafel te puzzelen of te ontbijten met de lamp schuin voor zich. ‘Een gedragsdeskundige kijkt eerst of de therapie geschikt is en evalueert regelmatig aan de hand van een vragenlijst of het effect heeft’, vertelt Feline. 

Lichttherapie kan een veelbelovende behandeling zijn voor het verminderen van depressieve klachten. Amarant doet er, in samenwerking met de academische werkplaats GOUD, onderzoek naar.

Meer informatie: Lichttherapie tijdens het ontbijt of een puzzel - GOUD Onbeperkt Gezond

 

Dit artikel komt uit de eerste editie van 2024 van Markant, het tijdschrift van de VGN. 

Angeliek de Jonge Fotograaf en tekstschrijver