Lilly Wijnbergen

Bijeenkomst nieuwe donorwet en de ethische aspecten en dilemma's die daarbij spelen

09:30
13:00
Kanaal30
Kanaalweg 30, 3526 KM Utrecht
donor

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet van kracht die regelt dat iedereen vanaf 18 jaar of ouder in Nederland geregistreerd wordt in het Donorregister voor orgaandonatie na overlijden. Het huidige toestemmingssysteem wordt vervangen door een systeem van Actieve Donorregistratie. Dit systeem houdt in dat wanneer de cliënt niet actief een keuze maakt, hij of zij geregistreerd zal worden als een persoon die 'geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie'. Rondom donorregistratie en orgaandonatie spelen veel ethische aspecten en dilemma's. Tijdens deze bijeenkomst staan de ethische aspecten en dilemma's centraal.

Programma

Tijdens de bijeenkomst zal uitleg en toelichting over de nieuwe donorwet worden gegeven door mr. Lilly Wijnbergen (jurist bij de VGN). Daarnaast gaat mr. Monica de Visser (jurist en ethicus bij 's Heeren Loo)  in op de ethische aspecten en dilemma's die spelen rondom donorregistratie en orgaandonatie. Tijdens de bijeenkomst is er veel ruimte om met elkaar uit te wisselen.

Het programma start om 10:00 uur, inloop vanaf 09:30 uur. Het programma duurt tot ongeveer 12:30 uur, waarna er aansluitend een lunch voor u klaar staat. 

FAQ nieuwe donorwet

De VGN heeft samen met Ieder(in) en KansPlus, in samenwerking met het ministerie van VWS, antwoord gegeven op 27 veel gestelde vragen over de nieuwe donorwet. Deze vindt u hier. Ter voorbereiding op de bijeenkomst is het niet noodzakelijk om de FAQ te hebben gelezen. Tijdens de bijeenkomst wordt namelijk uitleg en toelichting over de nieuwe donorwet gegeven. 

Deze pagina is een onderdeel van: