Theater Kleinkunst in samenwerking met PSW Gewoon Doen

Theatervoorstelling 'Ingepakt' over duurzaamheid. Een prikkelende, inclusieve voorstelling waarbij iedereen gelijk is.

19.30 20.45
De Merthal
Gasthuisstraat 30
5961 GB Horst

Vanaf juni 2024 schittert Theater Kleinkunst meerdere malen met de voorstelling 'INGEPAKT' in De Mèrthal Horst. Het resultaat van een unieke samenwerking tussen mensen met een verstandelijke beperking, een bevlogen regisseur, ervaren acteurs en getalenteerde beeldend kunstenaars. Het theaterstuk maakt deel uit van een grootschalig kunstproject, geïnitieerd vanuit PSW Gewoon Doen, met als doel mensen te inspireren, motiveren, activeren en verbinden. Een prikkelende, inclusieve voorstelling waarbij iedereen gelijk is.

acteurs met een beperking

Hoe het begon: een foto in de krant


Kitty Korebrits, theatermaker, regisseur en oprichter van Theater Kleinkunst, heeft samen met de deelnemers, mensen met een verstandelijke beperking, het onderwerp van de voorstelling bedacht. De aanleiding van het gekozen thema was een foto van een aangespoelde vogel verstrikt in plastic, in de krant. De foto riep reacties op: ‘Hoe komt al dat plastic in het water terecht?’ en ‘Dit kan toch niet?!’Onvoorstelbaar!’ Samen hebben zij zich vervolgens verdiept in ‘plastic soep’, een documentaire gekeken en een moodboard gemaakt.  Zo begon het onderwerp bij iedereen steeds meer te leven. ‘Hoe ziet zo’n afvalberg eruit?’Hoe kan dit probleem zo uit de hand lopen en waarom sluiten we massaal onze ogen?’

Het resultaat: theatervoorstelling INGEPAKT


Het actuele onderwerp is vanuit de belevingswereld van de deelnemers, vertaald naar een prikkelende theatervoorstelling INGEPAKT. De titel ‘INGEPAKT’ heeft twee betekenissen: plastic als verpakking van spullen, maar ook: ‘mensen worden ingepakt door grote bedrijven die wel misschien zeggen dat ze bewust omgaan met plastic, maar doen ze dit wel echt of worden we allemaal voor de gek gehouden?’ Een vraag die de rode draad vormt in het verhaal en waar alle deelnemers over nadenken.

Proces van bewustwording: alle emoties mogen er zijn


Het onderwerp zorgt ervoor dat alle deelnemers zich bewuster worden van eigen plastic gebruik. Ligt er nu ergens plastic? Dan wordt dit opgeruimd en ook wordt alle kennis meegenomen naar huis en/of naar de woningen. De deelnemers zijn het over één ding in ieder geval eens: ‘Er is misschien nu niet direct een oplossing, maar uiteindelijk willen we een andere wereld’. Deelneemster Loes vertelt dat ze er bijvoorbeeld achter is gekomen dat er in een supermarkt meer dan drieduizend plastic bekertjes worden verspild in één jaar tijd. ‘Dat is natuurlijk veel te veel’, zegt Loes. Hopelijk kunnen ze middels deze theatervoorstelling het publiek een beetje wakker schudden. Voor alle deelnemers is het voorbereiden op de theatervoorstelling tegelijkertijd een bewustwordingsproces waarbij alle meningen en gevoelens er mogen zijn. Sommige onderdelen van het verhaal roepen emoties op. Deelneemster Loïs vertelt dat theater en deze voorstelling haar leren om beter met (moeilijke) emoties om te gaan.

Multidisciplinair kunstproject


De theatervoorstelling 'INGEPAKT' is een inclusieve en vernieuwende theatervoorstelling waarbij culturele makers uit de dagbesteding van PSW Gewoon Doen en professionele en vrijwillige cultuurmakers hun krachten bundelen, waardoor een breed publiek wordt aangesproken. Het kunstproject omvat drie krachtige elementen die elkaar versterken: een indrukwekkende theatervoorstelling gepresenteerd door Theater Kleinkunst, een boeiende expositie van beeldende kunst en videokunst. Binnen de creatieve ateliers van PSW worden kunstobjecten gemaakt uit gerecycled plastic.  Als dramatisch medium worden videobeelden vertoond. 

Iedereen wordt bij de voorstelling betrokken. Van scholieren en studenten tot (zorg)organisaties en bedrijven, cultuurliefhebbers en milieubewuste individuen. Samen kunnen we de wereld een beetje beter maken. Zoals deelnemer Kevin prachtig verwoordt:

'We zouden met deze voorstelling het liefst in één keer de hele wereld duidelijk maken dat plastic gewoon niet kan. Dat zou eigenlijk het allermooiste zijn.’

Mieke Verstappen - Verstappen advanced packaging

“Voor ons spreekt de voorstelling erg tot de verbeelding. Niet alleen omdat we veel affiniteit hebben met de acteurs en makers, maar ook omdat we zelf producent zijn van recyclebare verpakkingen. We zijn partner van INGEPAKT geworden omdat een belangrijke boodschap in de voorstelling – we hebben elkaar nodig om de wereld duurzamer te maken – helemaal bij ons past. ‘Empowering a wasteless world’ noemen wij dat.”

Miriam – Gastactrice:

 “Ik vind het heel belangrijk dat mensen met een beperking zichtbaar zijn. Ik heb zelf een zoon met EMB. Als gezin waarin een kind een beperking heeft, kom je al snel in een 'andere wereld' die parallel loopt aan de 'reguliere wereld'. Andere school, dagbesteding, woonplekken. In de cultuur zie je hetzelfde. Terwijl die werelden juist heel veel van elkaar kunnen leren. Deze productie brengt die werelden bij elkaar, zo moet het! Ik geniet van het eerlijke spel van theater Kleinkunst.”

De kaartverkoop is reeds gestart. Voor andere speeldata en het inkopen van een voorstelling door bedrijven/(zorg)organisaties kunt u terecht op www.theaterkleinkunst.nl

 

 

Deze pagina is een onderdeel van: