Artikelen

Resultaten

111 artikelen voor 'Visie 2030'

 • VGN vraagt aandacht voor talentontwikkeling tijdens rondetafelgesprek VN-verdrag Handicap

  Op woensdag 20 maart nam de gehandicaptenzorg deel aan een Rondetafelgesprek over het VN-verdrag Handicap in de Tweede Kamer. De VGN werd vertegenwoordigd door Alexander Kampschreur, ervaringsdeskundige, en Sjoerd Ouwens, aanjager van de Visie2030 bij de VGN. Hun belangrijke boodschap is: Geef mensen met een beperking een gelijkwaardige kans om zich te ontwikkelen en biedt, voor wie dat kan, de ruimte om door te groeien naar een passende werkplek in de maatschappij.

  Alexander, Sjoerd en Ellis Jongerius (LFB) in gesprek met Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA)
 • 'Als wantrouwen vertrouwen wordt, zie je geen zorgaanvragen maar mensen met een hulpvraag'

  Wat merken we van Visie 2030 in de praktijk? Samen met een groot aantal VGN-leden, mensen met een beperking, hun netwerk, professionals en maatschappelijke partners ontwikkelde de VGN een toekomstvisie. Het hart van die visie is dat Nederland in 2030 een samenleving heeft waarin gewoon meedoen centraal staat. Wat zien we daarvan in de praktijk? In deze blog geeft Marjan van der Velde, moeder van Gideon, haar visie.

  Gideon en Marjan
 • 'Dat gun je iedereen: extra glans in het leven door het samen te doen'

  Wat merken we van Visie 2030 in de praktijk? Samen met een groot aantal VGN-leden, mensen met een beperking, hun netwerk, professionals en maatschappelijke partners ontwikkelde de VGN een toekomstvisie. Het hart van die visie is dat Nederland in 2030 een samenleving heeft waarin gewoon meedoen centraal staat. Wat zien we daarvan in de praktijk? In deze blog geeft Marian Geling, landelijk projectleider Stichting Prokkel, haar visie.

  Marian Geling David van den Boom Prokkel
 • 'Een toegankelijke samenleving zorgt voor gelijkwaardige cultuurbeleving'

  Iedereen wil een toegankelijke wereld. Maar overal ter wereld denkt men nog dat dat vooral geld, tijd en moeite kost en niemand weet precies hoe het moet. Als we onze kans pakken en laten zien dat toegankelijkheid mensen bij elkaar brengt en voor een gelijkwaardige cultuurbeleving zorgt, dan heeft iedereen daar baat bij. Dan worden performances mooier, schrijft Ronald Ligtenberg in dit blog. Ligtenberg is CEO van Possibilize, een internationaal platform, dat inspireert en activeert om te denken en handelen in mogelijkheden.

 • 'Stem jij ook' maakt verkiezingen begrijpelijk en toegankelijk

  Op woensdag 22 november is de verkiezing voor de Tweede Kamer. Voor veel mensen, ook voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB), kunnen verkiezingen en het stemmen behoorlijk ingewikkeld zijn. Speciaal voor hen is er daarom het project ‘Stem jij ook?’ van Prodemos. Met dit project Stem jij ook? legt ProDemos op een begrijpelijke manier uit wat verkiezingen zijn, waarom het belangrijk is om te stemmen en hoe het stemmen zelf werkt. Ook begeleidt Prodemos workshops op locatie bij een zorgaanbieder over het stemmen. Je kan alvast een workshop reserveren.

  Stemmen voor de verkiezingen
 • 'Visie 2030 is mooi, maar ook uitdagend'

  Wat merken we van Visie 2030 in de praktijk? Samen met een groot aantal VGN-leden, mensen met een beperking, hun netwerk, professionals en maatschappelijke partners ontwikkelde de VGN een toekomstvisie. Het hart van die visie is dat Nederland in 2030 een samenleving heeft waarin gewoon meedoen centraal staat. Wat zien we daarvan in de praktijk? In deze blog geeft Ellis Jongerius, directeur van het LFB, haar visie.

  Portretfoto van Ellis Jongerius
 • ‘Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder’

  Wat merken we van Visie 2030 in de praktijk? Samen met een groot aantal VGN-leden, mensen met een beperking, hun netwerk, professionals en maatschappelijke partners ontwikkelde de VGN een toekomstvisie. Het hart van die visie is dat Nederland in 2030 een samenleving heeft waarin gewoon meedoen centraal staat. Wat zien we daarvan in de praktijk? In deze blog geeft Rick Brink, voormalig minister van Gehandicaptenzaken en nu directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat en ondernemer, zijn visie.

  Rick Brink
 • ‘Mag onze zoon Youp er eigenlijk wel zijn?’

  Al 24 jaar lang valt Youp Huismans tussen wal en schip. Er is geen passende zorg die Youps zelfredzaamheid en eigenwaarde vergroot. En die 24 jaar, dat is zijn hele leven. ‘Als je niet past in de zorghokjes die er zijn gedefinieerd en jij je daardoor niet kan ontwikkelen en je dus niet goed in je vel zit - wat is dan nog het nut van je bestaan?’, vraagt zijn moeder zich af. Het verhaal sluit aan bij het verkiezingspamflet van de VGN.

  Saskia en zoon Youp