Nieuws

Initiatieven tegen eenzaamheid ingezocht: Gehandicaptenzorgprijs 2020

Illustratie Gehandicaptenzorgprijs 2020
Illustratie Gehandicaptenzorgprijs 2020

Veel mensen met een beperking voelen zich eenzaam. Zij missen een gevoel van verbondenheid met anderen. Heb jij binnen jouw zorgorganisatie een initiatief bedacht om eenzaamheid bij mensen met een beperking te voorkomen of verminderen? Meld je dan aan voor de achtste editie van de Gehandicaptenzorgprijs 2020, georganiseerd door de VGN. De inschrijving is geopend van 1 oktober tot 4 december 2020.

Eenzaamheid 

Mensen met een beperking voelen zich vaker eenzaam dan mensen zonder beperking. Uit onderzoek blijkt dat ruim een op de drie mensen met een beperking (37 procent) zich elke week eenzaam voelt. Dat is veel. Waar komt dit verdrietige gevoel vandaan en wat zijn manieren om het te verminderen?  

Het is belangrijk dat er binnen de gehandicaptenzorg aandacht is voor dit aangrijpende thema. Ook - of misschien wel juist - in de anderhalvemetersamenleving van 2020. Met de deze prijs wil de VGN een bijdrage leveren aan de bewustwording over het onderwerp en het beter bespreekbaar maken. Zodat ook professionals eenzaamheid herkennen en mensen met een beperking hierin kunnen ondersteunen. 

Naar wat voor initiatieven zijn we op zoek? 

Het helpen van iemand die zich langdurig eenzaam voelt, is vaak een lang proces dat vraagt om ondersteuning op maat. Alle initiatieven die hierover gaan, zijn welkom. Initiatieven kunnen gericht zijn op mensen met een beperking, maar we moedigen ook interventies voor verwanten en/of professionals aan. 

Jury

Alle inzendingen worden beoordeeld door onze jury van vakleden en ervaringsdeskundigen:

  • Rick Brink - Minister van Gehandicaptenzaken (juryvoorzitter);
  • Henriette Sandvoort - ervaringsdeskundige en werkzaam bij het LFB;
  • Eelco Hosman - ervaringsdeskundige en werkzaam bij het LFB;
  • Pouwel van de Siepkamp - verwant en oud-voorzitter van KansPlus;
  • Astrid van der Kooij - verwant en projectleider, innovator en onderzoeker sociale vraagstukken;
  • Gustaaf Bos - onderzoeker en universitair docent Universiteit voor Humanistiek;
  • Rick Kwekkeboom - lector Langdurige zorg en ondersteuning, Hogeschool van Amsterdam.

Prijs 

De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 10.000,-. De feestelijke uitreiking van de Gehandicaptenzorgprijs 2020 vindt plaats in maart. 

Aanmelden

Wil jij jouw initiatief aanmelden? Stuur dan voor 4 december een ingevuld aanmeldformulier naar gehandicaptenzorgprijs2020@vgn.nl. De criteria en het aanmeldformulier zijn hieronder te vinden.

Vragen over de gehandicaptenzorgprijs? Neem contact op met Noortje Smit. 

Deze pagina is een onderdeel van: