Nieuws van leden

Challenge verkiezingen ministerie gewonnen door ASVZ, Philadelphia en Reinaerde

01 februari 2021

Eind augustus startten de ministeries van Binnenlandse Zaken en VWS een challenge om verkiezingen toegankelijk en bereikbaar te maken voor laaggeletterde kiezers en kiezers met een (lichte) verstandelijke beperking. Een samenwerkingsverband van zorgaanbieders ASVZ, Philadelphia en Reinaerde (plus Zorgbelang Inclusief en Iederin) is één van de 2 winnaars van deze challenge geworden! Zij ontvangen voor hun idee 20.000 euro.

Stemmers bij een stemhokje bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018
Stemmers voor een stemhokje bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018

Toegankelijke en begrijpelijke verkiezingen

Vandaag hebben politieke partijen hun kandidaatlijsten ingeleverd bij de Kiesraad. Op die lijsten staan de mensen op wie je kan stemmen tijdens de verkiezingen in maart. Het is belangrijk dat de verkiezingen toegankelijk en begrijpelijk zijn. Daar zetten medewerkers van ASVZ, Philadelphia en Reinaerde zich al een paar jaar voor in, en altijd samen met cliënten.

Het winnende idee? Verkiezingsvlogs!

Het voorstel: Cliënten stellen vragen aan lijsttrekkers van de partijen die aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen. En de lijsttrekkers beantwoorden deze in duidelijke taal. Dit leidt tot een serie professionele vlogs die alle kiezers kunnen bekijken om hun stem te bepalen. De vlogs worden eind februari gedeeld via ProDemos (o.a. via de website www.stemjijook.nl), verschillende zorgorganisaties en via stichting STRAS. Uiteraard nodigen we iedereen uit om de vlogs ook via eigen kanalen te verspreiden onder cliënten en medewerkers. Elke stem telt!

De werkgroep heeft een filmpje waarin cliënten duidelijk maken waarom politieke partijen mee zouden moeten werken aan de verkiezingsvlogs. Kijk hier: Elk mens telt. Elke stem telt.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van: