Nieuws van leden

'Contact is moeilijker als je niet kunt zien, ICT kan daarbij helpen'

16 december 2019

'Het raakt mij als het belang van communicatie en sociale relaties bij mensen met visuele of visuele-en-verstandelijke beperking niet wordt onderkend. Deze mensen zijn afhankelijk van anderen - dat maakt het belang des te groter.' Dat zei prof.dr. Paula Sterkenburg vrijdag 13 december bij het uitspreken van haar oratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

professor Paula Sterkenburg

Contact is moeilijker als je niet kunt zien

'Mensen met een visuele of visuele-en-verstandelijke beperking willen net zo graag contact met anderen als ieder ander', zegt Sterkenburg. 'Maar dat gaat soms moeilijker als je niet kunt zien wat andere mensen doen, niet kunt reageren zoals anderen en veel stress voelt. Ook voor ouders van bijvoorbeeld een baby die niet naar hen kan kijken en lachen, is het moeilijk om contact te maken met hun kind en te zorgen dat het zich veilig voelt bij hen. Technologie kan daarbij helpen.'

'Maar we weten nog weinig over wat technologie kan doen voor mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking. Ook weten we nog niet of technologie kan helpen bij psychologische problemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Bartiméus en de Vrije Universiteit Amsterdam werken daarom samen aan onderzoek naar sociale relaties en ICT.'

Bijzondere leerstoel

Paula Sterkenburg geeft met haar bijzondere leerstoel invulling aan dat onderzoek. Doel van het onderzoek is om mensen met een visuele en soms ook verstandelijke beperking te helpen met sociale relaties en om daarbij ICT te gebruiken. Sterkenburg gaat binnen de leerstoel aan de slag met drie thema’s:
1. gedrag en stress goed signaleren en begrijpen;
2. sociale relaties gemakkelijker en beter maken;
3. relaties die niet goed zijn, verbeteren.

Verbinding tussen wetenschap en praktijk

Het onderzoek binnen de leerstoel verbindt wetenschap en praktijk door het onderbouwen van toepassingen en het toetsen van theorieën in de praktijk.

Over Paula Sterkenburg

Paula Sterkenburg promoveerde in 2008 aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Tot zij op 1 juni 2019 werd benoemd als bijzonder hoogleraar, was zij universitair docent aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (VU). Ze doet onderzoek naar sociale relaties en gehechtheid bij mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking.

Daarnaast werkt ze als GZ-psycholoog bij Bartiméus; ze adviseert orthopedagogen die mensen begeleiden met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking en werkt mee aan de ontwikkeling van scholing van zorgprofessionals. Ook is Sterkenburg coördinator van de Academische Werkplaats ‘Sociale Relaties en Gehechtheid Bartiméus - Vrije Universiteit Amsterdam’.

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: