Nieuws van leden

Dichterbij cliënt Miranda maakt film over wat er gebeurt na je dood

02 november 2022

Wat gebeurt er allemaal nadat je bent overleden? Dat vroeg Miranda, cliënt bij Dichterbij, zich af. Ze wilde graag een uitvaartcentrum bezoeken. Omdat die behoefte bij meerdere cliënten leefde, werd van Miranda’s bezoek de film ‘Ooit ga je dood’ gemaakt. De film is nu te vinden op YouTube en is interessant voor iedereen die met de dood te maken krijgt of er meer over wil weten.

Film wat gebeurt er als je dood gaat
Miranda woont bij Dichterbij en gaat samen met Herma op zoek naar het antwoord wat er met je gebeurt als je dood gaat.

→ Bekijk direct de film 

Langgekoesterde wens ging in vervulling

Miranda is 44 jaar oud en woont bij Dichterbij, een organisatie in de gehandicaptenzorg. Het onderwerp ‘dood’ hield haar al een tijdje bezig. Want wat gebeurt er met je lichaam na je overlijden? Hoe wordt een begrafenis voorbereid? En wat kan je daar zelf in bepalen? Haar lang gekoesterde wens om hier het fijne van te weten, kwam in vervulling. Ze ging op bezoek bij een uitvaartcentrum en kon daar al haar vragen stellen.

Film helpt onderwerp bespreekbaar te maken

De dood is een natuurlijk onderdeel van ieders leven. Maar erover nadenken of erover praten, dat is niet voor iedereen makkelijk. Toch is het waardevol om er (samen) bij stil te staan. De film ‘Ooit ga je dood’ helpt mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en begeleiders om het onderwerp bespreekbaar te maken. Je ziet precies wat er gebeurt: van het moment dat je lichaam wordt opgehaald tot aan de uitvaart zelf. Zo wordt een stuk onbekendheid weggenomen en daarmee wellicht ook angst of onzekerheid.

Wensen in kaart

De film vertelt ook dat je zelf de regie hebt over hoe jouw uitvaart eruit ziet. Of je begraven wordt of gecremeerd, welke muziek er te horen is, wie er een praatje houdt. Het is dan wel belangrijk om op tijd te praten over je wensen en de mogelijkheden. De film werd ontwikkeld samen met het kennisnetwerk ‘Palliatieve zorg’ van Dichterbij, dat cliënten, verwanten en begeleiders ondersteunt rond de laatste levensfase. Dit doen zij vanuit hun expertise en met een schat aan hulpmiddelen.

Meer informatie is te vinden op de themapagina ‘palliatieve zorg’ op de website van Dichterbij: www.dichterbij.nl/themas/zorg-en-gezondheid/palliatieve-zorg