Dit zijn de tien winnaars van de Special Media Awards 2023

Woensdag 8 november kwamen 30 genomineerden uit het hele land naar Beeld & Geluid in Hilversum voor de leukste award uitreiking van Nederland: de Special Media Awards. De Special Media Awards zijn de prijzen voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Tijdens een spannende show maakten Irene Moors en Kevin van den Berg de 10 winnaars bekend. De vakjury was onder de indruk van alle inzendingen. De winnaars laten met hun bijdrage zien hoe je (sociale) media op een leuke manier kunt inzetten. Het was dit jaar de vijfde keer dat het landelijke evenement werd georganiseerd. Een jubileum!

Special Media Award 2023 groepsfoto winnaars

Amerpoort organiseerde in 2019 voor het eerst een landelijk evenement en werkt inmiddels samen met meer dan 50 organisaties uit de gehandicaptenzorg, (online) mediapartners en ervaringsdeskundigen.

Steeds meer inzendingen

Initiatiefnemer en projectleider Sonja Heijkamp: “Dit jaar hadden we 168 inzendingen uit het hele land. Elk jaar zijn we blij verrast met alle creatieve en bijzondere media-uitingen die we ontvangen. Het is zo belangrijk om aandacht te blijven vragen voor mediawijsheid in de gehandicaptenzorg. We zien met de Special Media Awards wat voor goede media mensen met een verstandelijk beperking maken en hoeveel plezier we kunnen hebben met sociale media. Ik hoop met het evenement echt een ‘paaltje te hebben geslagen’ om als begeleider of organisatie het gesprek over sociale media positief samen te kunnen voeren."

Uit de 168 inzendingen selecteerde de vakjury de winnaars. In de vakjury zaten dit jaar Sander Pat, Team Plagiaat, Tjarda Struik, Renée Postma, Rob Geus, Kaj van der Voort en Jan Müller.

De vakjury heeft deze winnaars in de tien verschillende categorieën gekozen:

  1. Categorie Vlogger: Sebastiaan Vos
  2. Categorie Gamen: HyperrTV  ('s Heeren Loo)
  3. Categorie Instagram:  Evelien.creations (Heel Bijzonder)
  4. Categorie Kunst: Mae Stallion - ICE (Amerpoort)
  5. Categorie Podcast: Verrassend Normaal ('s Heeren Loo)
  6. Categorie Multimedia redactie: Het Berghjournaal ('s Heeren Loo)
  7. Categorie Serie: Melvin bezoekt dagbestedingen (Dichterbij)
  8. Categorie Sport: Jitzecreativedancer (ASVZ)
  9. Categorie Videoclip: Ik ga lekker op vakantie (Theater Tegendraads)
  10. Categorie Youtube kanaal: Door het oog van een autist

Een speciale award was er voor jurylid Sander Pat. Hij zat bij alle vijf edities in de vakjury. Met een toespraak van Carlo Boszhard werd hij in het zonnetje gezet voor zijn inzet voor de Special Media Awards.

Alle genomineerden ontvingen een prachtige mini-award, ontworpen en gemaakt door cliënten van ASVZ (werkplaats Groenstraat), het spel ‘Mediachallenge’ en een eigen vakjuryrapport. Alle winnaars ontvingen naast een grote award en vakjuryrapport het spel ‘Weerbaar op het web’.

Mea Stallion, winnaar categorie Kunst: “Ik ben heel blij en ik heb er geen woorden voor, maar ik zou deze award eigenlijk aan alle genomineerden gunnen.“

Meer informatie, jurycommentaar en links naar de sociale media-accounts van de winnaars, zijn te vinden op de website van Special Media Awards.

Feestelijke uitreiking

Dankzij Co Hases op de rode loper en presentatoren Irene Moors en Kevin van den Berg was het een indrukwekkend feestje bij Beeld & Geluid op het Mediapark in Hilversum. Om het feest compleet te maken, traden Danny Smoorenburg en Rico Stavast op.

Voor iedereen die nog wil nagenieten, is er de aftermovie. Deze wordt gemaakt door cliënten van het multimediateam van Pluryn. De aftermovie komt net als alle foto’s binnenkort beschikbaar op special-media-awards.nl. De uitreiking van de Special Media Awards 2023 van woensdag 8 november is al op YouTube terug te kijken.

Week van de Mediawijsheid

De Special Media Awards werden uitgereikt in aanloop naar de Week van de Mediawijsheid (10 t/m 17 november 2023). Dit jaar is er aandacht voor online omgangsvormen. Hoe zorgen we er met z’n allen voor dat de online wereld een fijne, sociale plek wordt en blijft? Door een grens te trekken en #hierniet te zeggen. Zo maken we ons hard tegen online kwetsend gedrag. Meer informatie over de Week van de Mediawijsheid vind je op: www.weekvandemediawijsheid.nl.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Sam van den Brink
Telefoonnummer
06-20142755
Sam van den Brink